Nalewki lecznicze.doc

(32 KB) Pobierz

NALEWKA Z DZIURAWCA i MIODU

 

Świeże kwiaty dziurawca drobniutko pokroić lub zmiksować albo przekręcić przez maszynkę do mięsa. Napełnić słój litrowy lub większy (w zależności od potrzeb). Wlać spirytus 70%, tyle, aby zioło było przykryte. Szczelnie zakręcić słój i postawić na słońcu, na 2 tygodnie lub dłużej. Przecedzić zioła przez gazę małą ilością dobrej wody „przepłukać” oraz wycisnąć (dodać) do powstałej nalewki. Tyle ile powstało nalewki, dodać miodu płynnego.(Zawarta ilość miodu w nalewce nie jest ściśle określona. Niektórzy dodają połowę.  

Aby lekarstwo miało odpowiednią moc należy odstawić nalewkę na 3 miesiące.

 

ZALECENIA

w chorobach wątroby

zapaleniu nerek

nadciśnieniu i niedociśnieniu

rozstrojach żołądka i jelit

stanach zapalnych jamy ustnej, gardła

schorzeniach przyzębia jako rozcieńczenia wodą, płukanka

przy migrenach

jako środek uspakajający

przeciwdepresyjny

NALEWKA Z DZIURAWCA I MIĘTY

 

 

duża garść świeżego dziurawca lub 15 saszetek (fix)

łyżka mięty lub 3 torebki (fix)

( 1 torebka ziół w torebkach fix – odpowiada 1 łyżeczce zmielonych ziół).

 

zalać 2 szklankami zimnej wody, postawić garnek na ogniu – doprowadzić do wrzenia

odcedzić uzyskany wywar, dosłodzić łyżką miodu. Dodać taka samą ilość spirytusu (mniej-więcej, pól na pół) i nalewka jest gotowa. Przy tej nalewce wszystko dobrze się trawi, nie ma przykrych sensacji.

Sam napar dziurawca i mięty jest doskonałym środkiem po alkoholu. Doktor W. Poprzęcki jest zdecydowanym przeciwnikiem alkoholu, ale te nalewkę dopuszcza.

 

                               KURKUMÓWKA

NALEWKA Z:

KURKUMY

DZIURAWCA

GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

łyżeczka kurkumy

łyżeczka dziurawca

łyżeczka gałki muszkatołowej

 

     sproszkowane zioła wsypać do słoja, zalać 100 gram spirytusu 70%

zakręcić szczelnie i postawić w słonecznym ciepłym miejscu na 4 tygodnie (codziennie wstrząsać). Potem, alkohol, który „przeszedł” składnikami leczniczymi ziół przecedzić bardzo dokładnie przez watę. Dodać ¼ l czystej wódki 40%. Butelkę szczelnie zakorkować.

 

Stosować:

3 x dziennie po 1 łyżeczce przez 5 dni

TYDZIEŃ PRZERWY

znowu 3 × dziennie przez 5 dni, itd.

Pić 30 minut przed posiłkami.

Działanie

ułatwia przyswajanie składników odżywczych w pożywieniu

obniża kwasowość soków trawiennych

znosi wzdęcia

usuwa przykry zapach z żołądka

poprawia metabolizm /przemianę materii/

podnosi sprawność fizyczną, intelektualną

działa przeciwdepresyjnie.

 

             Nalewka anyżowa

 

         Torebka anyżu (50 gram)

          ½ litra spirytusu 70%

          ½ litra spirytusu 40%

Anyżek zmielić w młynku.

Zalać spirytusem 70%.Zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach zlać spirytus, a anyż ponownie zalać, ale 40% spirytusem.

Odstawić ponownie na 2 tygodni.

Przez cały czas szczelnie zamknięty słoik z nalewką przynajmniej raz dziennie  pomieszać.

Po następnych 2 tygodniach nalewkę zlać.

Połączyć obie nalewki.

Anyż można malutką ilością wody popłukać i ten płyn dodać do nalewki.

Zmierzyć ile powstało nalewki.

Dodać  drugie tyle miodu.

Niektórzy nie dają tyle miodu. Można trochę mniej dać.

Nalewka jest skuteczna na chore drogi oddechowe.

Jest niezwykle silnym lekarstwem przeciwkaszlowym.

Wziąć odrobinę na gardło ( ½ łyżeczki).

Nie popijać.

UWAGA:

To jest lekarstwo niebezpiecznie smaczne.

Nie wolno przedawkować.

(w większej ilości działa halyncuonogenie)

 

Imbirówka Krysi

½ kg kłącza imbiru

½ kg miodu (płynnego)

½ l soku z cytryny

½ l spirytusu 96%

½ l wody mineralnej nie gazowanej

 

Imbir obrać oraz rozdrobnić np. w mikserze.

Miazgę z imbiru, miód, sok z cytryny, spirytus oraz wodę połączyć w dużym słoju.

Wymieszać potem przełożyć do butelek, mieszając cały czas (miąższ imbirowy opada na dno).

Zmielony imbir ma być równo rozłożony we wszystkich butelkach.

Zakorkować szczelnie.

Nalewki nie cedzić, wszystkie składniki są jadalne.

Po tygodniu może być już używana.

Nalewka najlepsze właściwości lecznicze osiąga po trzech miesiącach.

Stosować około 1 łyżkę stołową do wody lub herbaty.

Zastosowanie:

Pić w chłodne dni, profilaktycznie, aby uniknąć zaziębienia.

Przydatna jest również w zaburzeniach żołądkowych oraz niedoborze energii, gorąca w organizmie, przy niedoborze yang.

 

 

 

   SPIRYTUS IMBIROWY.

 

                   2 łyżki sproszkowanego imbiru

                    200 ml spirytusu czystego

Połączyć składniki w szczelnym słoju. Przez siedem dni imbir powinien się macerować. Każdego dnia poruszać słoikiem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. Obydwa składniki mogą stać dłużej, ale najwcześniej po 7 dniach można już używać.

          Stosować do wcierania w obolałe i opuchnięte nogi, w bolące stawy. Ponadto wcierać przy mięśniobólach, nerwobólach. Opryszczki, ropnie, owrzodzenia, liszaje smarować 4 razy dziennie.

Tej nalewki można także użyć przy zaburzeniach pokarmowych, niestrawności, nudnościach itp. – 1 łyżka stołowa na kieliszek wody.

 

 

 

Imbirówka – lekarstwo na astmę.

 

Od znajomej usłyszałam wypróbowany przepis na nalewkę, która jest lekarstwem na astmę. Receptura jej jest zbliżona powyższej nalewki.

1 szklanka miodu

1 szklanka spirytusu

1 łyżka stołowa zmielonego imbiru

 

Składniki połączyć w słoiku. Szczelnie zamknąć i odstawić na 14 dni.

(codziennie mieszać).

Stosować:

1 łyżkę stołową 3 razy dziennie ½ godziny przed posiłkiem.

Efekty zażywania tej miksturki widać już po prawie tygodniu zażywania.

Na całą kurację wymagane są trzy takie porcje.

Rada:

W niektórych recepturach jest wskazane użyć spirytus 70%.

Aby otrzymać 70% spirytus należy wziąć:

½ litra spirytusu 96%, dodać około

200 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 

Wymieszać.

       Leczniczy ajerkoniak        

 

Mikstura przy braku wapnia w organizmie.

 

          10 jaj wiejskich o jasnych skorupkach

         1 miodu pszczelego

         3 kg cytryn (sok świeżo wyciśnięty)

         1 butelka koniaku

 

Jaja dokładnie wymyć (wyszorować, sparzyć gorącą wodą)

Włożyć do szklanego słoja i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn.

Słój przykryć ściereczką i włożyć do lodówki.

Gdy rozpuszczą się skorupki jaj po około 10 dniach,

całość przetrzeć przez sito.

W koniaku rozpuścić miód.

Połączyć masę cytrynowo – jajkową z miodem koniakowym.

  Wszystko dobrze wymieszać.

Rozlać do butelek.

Wstawić do lodówki.

Przed użyciem wstrząsnąć.

          Stosowanie:

Pić 3 razy dziennie 1 łyżkę 30 min. przed jedzeniem.

(Można rozcieńczyć w kieliszku ciepłej wody).

Dzieci 3 razy dziennie łyżeczkę od herbaty.

Mikstura sprawdzona, działa doskonale.

Jest to naturalny dobrze przyswajalny wapń.

Kuracja wymienioną miksturą regeneruje ubytki wapnia w organizmie.

Leczy osteoporozę oraz inne choroby kośćca.

Pomocna jest także w leczeniu chorób krążeniowych.

Zawarty w niej lekkostrawny wapń zbiera niepotrzebny cholesterol.

Sok z cytryny, zawarty w tej nalewce rozpuszcza złogi miażdżycowe.

Jest nieoceniona dla chorych na nowotwory.

 

 

 

Czosnek:

  Jest bardzo dobry, bogaty w witaminy i sole mineralne.

Ma działa nie bakteriobójcze.

Leczy choroby zwyrodnieniowe, miażdżycę, nadciśnienie, cukrzycę, choroby infekcyjne dróg moczowych, sklerozę i szkorbut.

Odkaża przewód pokarmowy, płuca i oskrzela oraz oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczu i toksyn. Nalewka mnichów tybetańskich znakomicie odmładza i oczyszcza cały organizm

(reguluje ciśnienie, przeciwdziała bólom, zawrotom głowy, zawałowi, poprawia wzrok), pod warunkiem, że będzie precyzyjnie przestrzegana.

          35 dkg czosnku

          200 gram 96% spirytusu

Czosnek (najlepiej świeży, letni) obrać i rozdrobnić,

zmiażdżyć lub utrzeć w naczyniu ceramicznym.

Powstanie przecier, do którego należy wlać spirytus.

Wymieszać, przelać do butelki, szczelnie zamknąć i odstawić

do lodówki na 10 dni.

Jedenastego dnia zawartość przecedzić i wycisnąć przez gazę.

Nalewkę wlać do butelki i jeszcze odstawić do lodówki na dwa dni.

Kuracja:

                      Dzień      śniadanie      obiad      kolacja

                       1            1 kropla      2 krople      3 krople

                        2            4 krople          5 kropli      6 kropli

                        3            7 kropli           8 kropli      9 kropli

                         4           10 kropli         11 kropli    12 kropli

                        5           13 kropli         14 kropli     15 kropli

                        6           15 kropli         14 kropli     13 kropli

                        7           12 kropli         11 kropli     10 kropli

                        8            9 kropli           8 kropli        7 kropli

                        9            6 kropli           5 kropli        4 krople

                       10           3 krople          2 krople        1 kropla

                       11           25 kropli        25 kropli      25 kropli

                       12           25 kropli        25 kropli      25 kropli

Od 13 dnia przyjmujemy po 25 kropli 3 razy dziennie aż

do wyczerpania nalewki.

 

 

 

                 Nalewka czosnkowa

 

Inny  przepis:

                    100 gram utartego na miazgę czosnku

                    3 łyżeczki wody

                    szklanka mocnego spirytusu

Po tygodniowym odstaniu wyciąg cedzi się przez szmatkę i wyciska.

Stosowanie:

          Przy złośliwych biegunkach

katarze jelita grubego

Przy ropnym zapaleniu płuc i oskrzeli

Przy nadciśnieniu

Na ropiejące rany i owrzodzenia.

Dawkować:

                    15 – 20 kropli w kieliszku wody.

Rany delikatnie przecierać.

 

UWAGA

Wszystkie receptury można używać tylko po konsultacji z lekarzem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin