Biscotti z pistacjami
Po raz kolejny przyszło mi wysławiać te słynne włoskie, dwukrotnie pieczone ciasteczka.
Dzisiaj w wersji z pysznymi pistacjami, z cytrynowo - waniliowym aromatem.
Uwielbiamy te ciasteczka, chyba najbardziej za to, że można ich upiec większą ilość i zawsze mieć w zasięgu ręki. Chociaż piecze się je dwukrotnie, jest z nimi mniej pracy niż z innymi małymi wypiekami. Jeśli jeszcze nigdy nie mieliście okazji ich upiec, to czas najwyższy. Polecam.
Przepis pochodzi z ,The Australian Women's Weekly', a znalazłam go u dorotus76.
składniki:
· 60g masła w temperaturze pokojowej
· 180g cukru
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 1 łyżka świeżo otartej skórki cytrynowej
· 3 jajka
· 335g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· 150g pistacji, z grubsza posiekanych
wykonanie:
Masło utrzeć w mikserze na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt, skórkę z cytryny i utrzeć.
Następnie dokładać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i orzechy. Przykryć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o długości około 30cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175'C przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.
Po przestudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (w poziomie) i podpiekać przez około 15 minut w temperaturze 175'C (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę). Kromeczki powinny wyschnąć i stać się chrupiące.
Smacznego !!
You might also like:
grzesiek0023