Ciasto serowo-makowe ll.pdf

(66 KB) Pobierz
37870082 UNPDF
Ciasto serowo-makowe II
Składniki
Warstwa serowa: 1,2 kg białego sera, 30 dag margaryny lub
masła, 40 dag cukru pudru, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
bakalie, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa: 25 dag maku, 35 dag cukru pudru, 6 jaj, 4
łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie, olejek
migdałowy lub rumowy
Polewa: po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru
Sposób przyrządzania
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i, ucierając dalej, po trochu dodawać zmielony ser
i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie
wymieszać.
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak
i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą
z białek.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw masę serową, a potem makową
i wstawić do gorącego piekarnika.
Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.
 
37870082.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin