Bawole oczy.rtf

(404 KB) Pobierz

 

 

Składniki:

 

BISZKOPT

5 jajek

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki krupczatki

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

PODSTAWA

3 ŻÓŁTKA

1 kostka margaryny

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

powidła

 

MASA

1/2 litra mleka

łyżka mąki zwykłej

łyżka mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

4 łyżki cukru

kastka masła

 

 

 

Jak przyrządzić:

 

Upiec biszkopt

Podstawa - margarynę posiekać, dodać wszystkie składniki prócz kakao. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Białe ciasto rozwałkować na blachę i posmarować powidłami a z ciemnego formować kulki o średnicy 2 cm, i układać tak aby wystarczyło na całą blachę. Upiec

Masa - z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim mąkę. Resztę zagotować z cukrem i wlać mąkę. Wystudzić. Rozmiksować kostkę masła i stopniowo dodawać budyń, całość jeszcze Chwilkę miksować. Masą smarujemy upieczoną podstawę ciasta. Biszkopt ponczujemy i nakładamy na masę. Wierzch biszkoptu smarujemy powidłami i oblewamy polewą. Posypujemy wiórkami kokosowymi

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin