Tort z mango i limonek.doc

(199 KB) Pobierz
Tort z mango i limonek

Tort z mango i limonek

składniki

·         Spód tortu: 125 g ciasteczek pomarańczowych

·         np. Bahlsen

·         70 g masła

·         Krem: 6 listków żelatyny

·         3-4 limonki

·         3 jajka

·         100 g cukru

·         250 g chudego twarożku

·         1 dojrzałe mango

·         250 ml słodkiej śmietanki

·         sól Do dekoracji: 150 ml ubitej śmietany

·         60 g wiórków kokosowych

             
 
sposób przygotowania

Robimy spód tortu: wkładamy ciasteczka do woreczka i rozbijamy je na kruszonkę drewnianym tłuczkiem. Masło roztapiamy w rondelku. Ugniatamy z kruszonką z ciastek. Układamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Robimy krem: żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Z limonek ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żółtka, 50 g cukru i sok z limonki mieszamy w metalowej miseczce i ucieramy w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy dobrze żelatynę (mikserem albo trzepaczka do jajek). Zdejmujemy miseczkę. Dodajemy do masy twarożek i skórkę z limonki. Odstawiamy do schłodzenia. Mango obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy szczyptę cukru i nadal ubijamy. Łączymy śmietanę i ubite białko z owocami mango. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozsmarowujemy krem na spodzie tortu i wstawiamy na noc do lodówki. Ubijamy śmietanę do dekoracji. Dekorujemy nią tort po wyjęciu z formy i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin