Dieta optymalna, lansowana w Stanach Zjednoczonych przez zmarłego w 2007 dr. Roberta Atkinsa, a w Polsce przez lekarzy skupionych wokół lek. Jana Kwaśniewskiego - wzbudza wciąż ogromne zainteresowanie.Autorzy informują o rewelacyjnych wynikach jej stosowania u chorych z nadwagą, miażdżycą naczyń wieńcowych, cukrzycą, niewydolnością krążenia, nadciśnieniem tętniczym - a więc w chorobach groźnych i występujących epidemicznie.
Jest to dieta niskokaloryczna, bogatobiałkowa i bogatotłuszczowa, uboga natomiast w węglowodany. Dieta ta z założenia jest dietą, którą człowiek stosuje przez całe swoje życie. Zaopatrując organizm w składniki odżywcze w możliwie najlepszy sposób, ma ona gwarantować sprawne funkcjonowanie organizmu - czyli stan zdrowia.
Produkty zalecane1. Wszystkie rodzaje serów;2. Jaja - powyżej 4 na dobę;3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły;4. Każdy rodzaj mięsa im tłustsze tym lepsze;5. Tłuste wędliny, najlepsze salcesony;6. Ryby, konserwy rybne;7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka;8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze zwierzęce są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego;9. Mleko lub śmietana do 0,5 l/dobę;10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę;11. Jeden ziemniak(frytki na smalcu, łoju);12.Płyny, bez cukru;13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody;Produkty zabronione1. Cukier, słodycze2. Miód3. Owoce i przetwory owocowe : dżemy, kompoty4. Ryż i kasze5. Chleb i pieczywo6. Ciasta, kluski, potrawy mączne7. Ziemniaki8. Mąka ziemniaczana9. Groch i fasola10. Słodzone płyny11. Inne produkty pochodzenia roślinnego12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.
Zalety: brak.Wady:
· szkodzi zdrowiu;
· niezgodna z zasadami racjonalnego odżywiania;
· nienaturalna.
flawed