dieta optymalna.doc

(24 KB) Pobierz
Dieta optymalna

Dieta optymalna

Dieta optymalna, lansowana w Stanach Zjednoczonych przez zmarłego w 2007 dr. Roberta Atkinsa, a w Polsce przez lekarzy skupionych wokół lek. Jana Kwaśniewskiego - wzbudza wciąż ogromne zainteresowanie.

Autorzy informują o rewelacyjnych wynikach jej stosowania u chorych z nadwagą, miażdżycą naczyń wieńcowych, cukrzycą, niewydolnością krążenia, nadciśnieniem tętniczym - a więc w chorobach groźnych i występujących epidemicznie.

 

Jest to dieta niskokaloryczna, bogatobiałkowa i bogatotłuszczowa, uboga natomiast w węglowodany.

Dieta ta z założenia jest dietą, którą człowiek stosuje przez całe swoje życie. Zaopatrując organizm w składniki odżywcze w możliwie najlepszy sposób, ma ona gwarantować sprawne funkcjonowanie organizmu - czyli stan zdrowia.

 

Produkty zalecane
1. Wszystkie rodzaje serów;
2. Jaja - powyżej 4 na dobę;
3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły;
4. Każdy rodzaj mięsa im tłustsze tym lepsze;
5. Tłuste wędliny, najlepsze salcesony;
6. Ryby, konserwy rybne;
7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka;
8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze zwierzęce są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego;
9. Mleko lub śmietana do 0,5 l/dobę;
10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę;
11. Jeden ziemniak(frytki na smalcu, łoju);
12.Płyny, bez cukru;
13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody;

Produkty zabronione
1. Cukier, słodycze
2. Miód
3. Owoce i przetwory owocowe : dżemy, kompoty
4. Ryż i kasze
5. Chleb i pieczywo
6. Ciasta, kluski, potrawy mączne
7. Ziemniaki
8. Mąka ziemniaczana
9. Groch i fasola
10. Słodzone płyny
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego
12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach.

 

Zalety: brak.

Wady:

·         szkodzi zdrowiu;

·         niezgodna z zasadami racjonalnego odżywiania;

·         nienaturalna.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin