NR ĆW.
4
Badanie mas formierskich
2011/2012
12M5
06.12.2011
Stan powierzchni surowego odlewu, jego gładkość i dokładność wymiarowa uwarunkowane są w głównej mierze zachowaniem odpowiednio wysokich właściwości wytrzymałościowych i technologicznych mas formierskich.
Masa formierska- stanowi przerobioną w określony sposób mieszaninę różnych materiałów formierskich, dobranych w odpowiednim stosunku. Ilość i rodzaj materiałów formierskich wprowadzanych do masy zależa przede wszystkim od przeznaczenia masy.
Masa jednolita jest masą, której właściwości powinny być zbliżone do masy przy -modelowej, z tym jednak, że wymagana jest wyższa przepuszczalność.
Masa wyjściowa jest masą sporządzoną ze świeżych materiałów formierskich.
Po wybiciu gotowych odlewów z formy mamy do czynienia z masą obiegową (używaną).
Masą odświeżaną nazywamy masę obiegową, do której dodano określoną ilość świeżych materiałów formierskich w celu utrzymania parametrów technologicznych i wytrzymałościowych na odpowiednim poziomie.
Do celów badawczych na laboratorium użyliśmy masy formierskiej o składzie: bentonit 4%; dekstryna 2% + piasek kwarcowy. Podczas badań zmienialiśmy jedynie wilgotność masy, początkowo 2% wilgotność następnie 3% i 4%.
Bentonit – skała powstała z przeobrażenia tufów i tufitów, barwy białej, szarej,żółtawej lub brunatnej, dosyć krucha, monomineralna lub prawie monomineralna, zbudowana przede wszystkim z montmorillonitu, powstająca na skutek halmyrolizy, środowisko powstania pH 9-8.
Dekstryna, biały lub żółtawy proszek, produkt częściowego rozkładu skrobi, rozpuszczony w wodzie tworzy roztwór koloidalny. Na skalę przemysłową dekstrynę otrzymuje się m.in. z mąki ziemniaczanej.
Piasek – skała osadowa, luźna, złożona z niezwiązanych spoiwem ziaren mineralnych. Wielkość ziaren od 0,0625 do 2 mm, gęstość ziaren piasku kwarcowego ok. 2,62 g/cm3. Wśród piasków wyróżnia się piasek kwarcowy, którego głównym składnikiem jest kwarc SiO2
Masę formierską sporządza się poprzez dokładne wymieszanie jej składników, które ma na celu ujednorodnienie składu masy.
Ćwiczenie: Wpływ wilgotności na wytrzymałość masy podczas ściskania i badanie właściwości technologicznych, dokładnie: przepuszczania.
1) Oznaczenie zawartości wilgotności
Pierwszy roztwór
1 [g]
2 [g]
3 [g]
średnia [g]
Waga pojemnika
49,04
49,75
50,51
49,77
Masa wilgotna
50,25
50,42
50,08
Masa sucha z pojemnikiem
97,68
98,39
99,08
98,38
Masa sucha
48,64
48,57
48,62
Drugi roztwór
[g]
1[g]
średnia[g]
50
50,09
50,07
50,05
97,27
98,23
98,83
98,11
48,23
48,48
48,32
48,34
Trzeci roztwór
Średnia [g]
sylwciac27