DESERY.docx

(698 KB) Pobierz

Delikatny deser z twarożku homogenizowanego



Składniki:

2 serki wiejskie lub homogenizowane naturalne

1 jogurt pitny lub kefir o smaku waniliowym

2 jajka

2-3 łyżeczki żelatyny

odrobina cukru do smaku

1 łyżeczka kakao ciemnego odtłuszczonego

 

Wykonanie:

Serki zmiksować blenderem lub mikserem  na jednolitą masę. Przełożyć do miski. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce, natomiast żółtka dodać do miski z serem. Dodać cukier  do smaku i miksować chwilę mikserem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. dodać do serków. Następnie dolać jogurt waniliowy - uwaga chlapie! Teraz mieszamy drewnianą łyżką masę serową z ubitymi białkami. Po wymieszaniu podzielić masę na połowę i do jednej połówki dodać kakao. Wymieszać.

 

Wlewać do pucharków warstwami albo tylko dwie, albo wedle własnej fantazji więcej. Włożyć do lodówki aby stężało

Jak ozdobić pucharek? Zanim ubijesz białka mikserem zamocz w nim  delikatnie brzeg pucharka. na talerzyk wysyp ciemne kakao lub pudrową kawę a następnie zamocz  delikatnie wilgotny z białka pucharek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ptasie mleczko

Składniki:



1/3 wiaderka chudego twarogu

mielonego trzykrotnie (ser homogenizowany też się nadaje)

duży jogurt naturalny odtłuszczony

jogurt brzoskwiniowy

2 białka

łyżka kakao odtłuszczonego

cukier do smaku

trochę rzadkiej nutelli   najlepiej zrobionej samodzielnie (4 łyżki ciepłego mleka, 1 żółtko, 1 łyżka kakao, trochę cukru, 6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku-wszystko razem dokładnie wymieszać w misce)

cukier waniliowy z nutką kardamonu

6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody

 

Wykonanie:

Ser dzielimy na połowę. Jedną część mieszamy z jogurtem brzoskwiniowym. Dodajemy połowę żelatyny. Delikatnie mieszamy ubite białko. Wlewamy do płaskiego pojemnika (np. po lodach). Drugą część sera miksujemy z cukrem i kakao, dodajemy połowę jogurtu naturalnego i drugą połowę żelatyny oraz ubite białko. Wlewamy do drugiego płaskiego pojemnika. Wkładamy pojemniki na pół godzinki do zamrażarki, aby szybciej stężało nasze ptasie mleczko. Po tym czasie kroimy je na małe kosteczki jak galaretkę.

 

Pozostałą połówkę jogurtu naturalnego mieszamy ze słodzikiem i kardamonowym cukrem waniliowym. Wlewamy po dwie łyżki na dno pucharków. Dodajemy czekoladowe ptasie mleczko, następnie brzoskwiniowe ptasie mleczko i górę znowu polewamy sosem  jogurtowym. Oczywiście prawdziwym łasuchom nie może zabraknąć czekolady, dlatego polewamy nią całość.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin