Alergeny reagujące krzyżowo.doc

(63 KB) Pobierz
Alergeny reagujące krzyżowo

Uwaga! Alergeny reagujące krzyżowo


Legenda:
    - CZĘSTO
    - MOŻLIWE

 I. ROZTOCZA 
Roztocza spiżarniane: roztocza kurzu domowego.
Roztocza kurzu domowego: roztocza spiżarniane, skorupiaki.

 II. PYŁKI 
Brzoza: buk, dąb, olcha, jesion, leszczyna, kasztan, drzewo oliwne, rzepak, trawy/zboża, bylica,owoce pestkowe (jabłko, gruszka), kiwi, marchewka surowa, seler, pomidor, curry (mieszanka przypraw), owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia), banan, lychee, mango, pomarańcza, ziemniak surowy, soja, anyż, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzechy.
Buk: brzoza, olcha, leszczyna.
Dąb: brzoza.
Olcha: brzoza, buk, leszczyna.
Jesion: brzoza, bez, drzewo oliwne.
Bez: jesion, drzewo oliwne.
Leszczyna: brzoza, buk, olcha, orzechy.
Kasztan: brzoza.
Drzewo oliwne: jesion, bez, brzoza, trawy/zboża, bylica, słonecznik (również ziarna).
Topola: wierzba.
Wierzba: topola.
Rzepak: brzoza, trawy/zboża.
Trawy/Zboża: brzoza, drzewo oliwne, rzepak, bylica, słonecznik (również ziarna),kiwi,pomidor, mąki (żyto, pszenica, owies), owoce pestkowe (jabłko, gruszka), owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia), melon, seler, cebula, ryż, lateks.
Bylica: ambrozja,rumianek (również w herbacie i lekach), złocień, słonecznik (również ziarna), brzoza, drzewo oliwne, trawy/zboża, marchewka surowa, seler, anyż, curry (mieszanka przypraw), owoce pestkowe (jabłko, gruszka), owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia), kiwi, mango, groch, pomidor,koper, papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzech ziemny (arachid), orzechy, lateks.
Ambrozja: bylica, rumianek (również w herbacie i lekach), melon, owoce pestkowe (jabłko, gruszka), seler, lateks.
Rumianek (również w herbacie i lekach): bylica, ambrozja.
Złocień: bylica, słonecznik (również ziarna).
Słonecznik (również ziarna): bylica, drzewo oliwne, trawy/zboża, złocień.

 III. POKARMY 
Owoce pestkowe (jabłko, gruszka): brzoza, trawy/zboża, bylica, ambrozja, owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia), ziemniak surowy, seler.
Owoce pestkowe (śliwka, brzoskiwnia): brzoza, trawy/zboża, bylica, owoce pestkowe (jabłko, gruszka), orzech ziemny (arachid), lateks.
Banan: brzoza, kiwi, melon, awokado, lateks.
Kiwi: brzoza, trawy/zboża, bylica, banan, awokado, orzechy, mąki (żyto, przenica, owies), sezam, mak, lateks.
Lychee: brzoza.
Mango: brzoza, bylica, marchewka surowa, seler, lateks.
Melon: trawy/zboża, ambrozja, banan, ogórek, marchewka surowa, seler, lateks.
Pomarańcza: brzoza.
Papaja: lateks.
Awokado: banan, lychee, lateks.
Groch: bylica, orzech ziemny (arachid).
Ogórek: melon, marchewka surowa, seler.
Marchewka (surowa): brzoza, bylica, mango, melon, ogórek, seler.
Ziemniak (surowy): brzoza, owoce pestkowe (jabłko, gruszka), lateks.
Seler: brzoza, bylica, trawy/zboża, ambrozja, melon, ogórek, marchewka (surowa), curry (mieszanka przypraw), owoce pestkowe (jabłko, gruszka), mango, papryka, pieprz, kminek, kolendra.
Soja: brzoza, orzech ziemny (arachid).
Pomidor: brzoza, trawy/zboża, bylica, orzech ziemny (arachid), owoce pestkowe (jabłko, gruszka), seler, lateks.
Cebula: trawy/zboża.
Anyż: brzoza, bylica.
Curry (mieszanka przypraw): brzoza, bylica, seler.
Koper: bylica.
Papryka: brzoza, bylica, seler.
Pieprz: brzoza, bylica, seler.
Kminek: brzoza, bylica, seler.
Kolendra: brzoza, bylica, seler.
Orzech ziemny (arachid): bylica, pomidor, owoce pestkowe (jabłko, gruszka), groch soja, lateks.
Orzechy: brzoza, leszczyna, bylica, pomidor, kiwi, mąki (żyto, pszenica, owies), sezam, mak.
Kasztan jadalny: lateks.
Mąki (żyto, pszenica, owies): trawy/zboża, sezam, mak, kiwi, orzechy, ryż.
Ryż: trawy/zboża, mąki (żyto, pszenica, owies).
Sezam: mąki (żyto, pszenica, owies), kiwi, orzechy. 
Mak: mąki (żyto, pszenica, owies), kiwi, orzechy. 
Skorupiaki: roztocza kurzu domowego.
Mięso wieprzowe: sierść kota.
Żelatyna: płyn osoczozastępczy.
Jajo kurze: pióra.

 IV. INNE
Lateks: trawy/zboża, bylica, ambrozja, banan, kiwi, mango, melon, papaja, awokado, pomidor, kasztan jadalny, owoce pestkowe (śliwka, brzoskwinia), ziemniak (surowy), orzech ziemny (arachid), fikus. 
Płyn osoczozastępczy: żelatyna.
Fikus: kasztan jadalny.
Sierść kota: mieso wieprzowe.
Pióra: jajo kurze.


 

Cytat:

Alergia krzyżowa
Z alergią zmaga się już 9,5 miliona Polaków. Większość z nich uczulona jest na pyłki traw, chwastów i drzew. Gdy tylko rozwiną się pąki, zaczyna się koszmar: katar, kaszel i łzy... 

Ból napięciowy
U prawie połowy osób uczulonych na pyłki roślin wzrasta wrażliwość także na niektóre alergeny pokarmowe. Dzieje się tak, ponieważ cząstki np. pyłków i niektórych dań mają podobny skład chemiczny. Skutek? Nasz układ odpornościowy intensywnie reaguje nie tylko na alergen (uczulającą substancję), ale i na jego odpowiednik. 
Tylko w sezonie
Aby uchronić się przed żołądkową rewolucją, poznaj niektóre alergizujące kombinacje:
- jeśli jesteś uczulona na pyłki brzozy, w okresie kwitnienia zrezygnuj z jedzenia orzechów, migdałów, brzoskwiń, bananów, kiwi, pomidorów, marchwi, jabłek, gruszek, czereśni, selera, curry. Uważaj również na śliwki, mango, pomarańcze, soję, paprykę, pieprz, kminek i kolendrę. 
Inne często spotykane warianty krzyżówki to np.:
- uczulenie na pyłki traw oraz mąkę żytnią i pszenną, fasolę, soczewicę i zielony groszek;
- na pyłki leszczyny i orzechy;
- pyłki bylicy + pietruszka, seler, szczypiorek, banany i melony, a także na anyż i curry.
Uwaga! U osób z alergią na pyłki traw i bylicę może pojawić się też przejściowe uczulenie na lateks. 
Przez cały rok
O wiele rzadziej, ale zdarza się, że alergiczną krzyżówkę tworzą alergeny, które ciągle występują w naszym otoczeniu. Podejrzane zestawienia to np.:
- sierść kota i mięso wieprzowe; 
- białko jaja kurzego i pierze;
- lateks oraz banan, kiwi, awokado; 
- roztocza i owoce morza.
Uwaga! Jeśli nie wiesz, co cię uczula, idź do alergologa i zrób testy. 
Skuteczna terapia
Chcesz się pozbyć alergii na lata? Postaw na odczulanie! Polega ono na podawaniu choremu alergenu – w dawce, która nie wywoła nadmiernej reakcji organizmu. Z czasem porcję szczepionki się zwiększa, aż organizm na nią zobojętnieje. Całą kurację musi nadzorować lekarz alergolog. 
Fatalna pomyłka, czyli skąd to uczulenie?
Układ odpornościowy ma cię bronić, np. przed bakteriami. Gdy zaatakują organizm, zostają rozpoznane i zniszczone. Śladem po tej akcji są przeciwciała. Dzięki nim w przyszłości obrona przebiega jeszcze sprawniej. Niestety, czasem układ odporności się myli i do intruzów zalicza, np. pyłki roślin czy pokarmy. Wytworzone wtedy przeciwciała sprawiają, że niegroźny składnik staje się alergenem.
Tekst: Diana Ożarowska–Sady 
żródło: http://www.polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_alergia_artykul,1000 3032.html

Cytat:

Alergia krzyżowa...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin