Sernik londyński.doc

(126 KB) Pobierz
Sernik londyński

Sernik londyński

Składniki na spód:

·         150 g ciastek digestive

·         75 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

·         600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)

·         150 g cukru pudru

·         3 duże jajka

·         3 duże żółtka jajek

·         1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)

·         1,5 łyżki soku z cytryny

Polewa:

·         145 ml kwaśnej śmietany

·         1 łyżka cukru pudru

·         pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny...

Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

Smacznego :)

Sernik londyński (london cheesecake)

 

Sernik londyński (london cheesecake)

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin