Sałatka warzywna
Kuchnia chińska Sałatka warzywna - Przepis na 4 osoby Potrawa ta ujawnia podstawy techniki smażenia warzyw. Kompozycja z innych gatunków warzyw utworzy równie barwny dodatek. - 5 ml/1 łyżka oleju - 1 ząbek czosnku, rozgnieciony - 2,5 cm świeżego imbiru, poszatkowanego - 4 liście kapusty pekińskiej, poszatkowane - 60 g płaskich pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki - 60 g kiełków bambusa, w plasterkach - 3 łodygi selera naciowego, pokrojone ukośnie - 60 g miniaturowej kukurydzy (większe podzielone na połówki) - 1 mała czerwona papryka, bez Śródków, pestek, pokrojona w cienkie plasterki - 60 g kiełków fasoli - 30 ml/2 łyżki jasnego sosu sojowego - odrobina oleju sezamowego - sól i pieprz - 3 pomidory, bez skorki i pestek, poćwiartowane 1. Na patelni z półokrągłym dnem rozgrzej olej i włóż składniki w podanej kolejności, zostawiając pomidory na sam koniec. 2. W celu łatwiejszego obrania skorki z pomidorów, oderwij ogonki i wrzuć na 5 sekund do wrzątku. 3. Wyjmij łyżką cedzakowa i włóż do miski z zimna woda. To ułatwia odchodzenie skorki. Wytnij ślad po kielichu małym, ostrym nożem. 4. Przekrój pomidory na połówki, a następnie na ćwiartki. łyżeczką albo nożem z ząbkami usuń pestki i gniazda nasienne. 5. Duś warzywa przez około 2 minuty. Połącz z sosem sojowym oraz olejem sezamowym i dodaj pomidory. Zagrzej przez 30 sekund i natychmiast podawaj.
Porady szefa kuchni! Krok 2. W celu obrania pomidorów ze skorki, włóż je do wrzątku na 5 sekund. Bardzo dojrzałym pomidorom wystarczy krótszy czas. Krok 3. Przełóż do zimnej wody, by przerwać proces gotowania. Skórka łatwo się złuszczy. Krok 4. Pokrój na ćwiartki i usuń pestki, gniazda nasienne oraz sok łyżeczką albo nożem z ząbkami. Warianty. Można dodać innych warzyw, takich jak brokuły, kalafior, groszek, cukinia czy fasola. Czas. Przygotowanie zajmuje około 25 minut, a duszenie trwa około 3 minut. Sposoby podawania. Podaje się jako warzywny dodatek albo wegetariańskie danie główne ze zwykłym lub smażonym ryżem.
Składniki: po 750 g: pomidorów, bakłażanów i cukini, 3 cebule, 150 g tartego sera, 50 g tartej bułki, 1 szklanka oliwy Przygotowanie:Cukinie i bakłażany obrać i pokroić na plasterki. Obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie odsączyć. Pomidory pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić i przesmażyć w 3 łyżkach oliwy. Naczynie żaroodporne wyłożyć cebulą i układać warstwami bakłażany, cukinie i pomidory, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem oraz serem i polewając oliwą. Zakończyć warstwą pomidorów i posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C na ok. 40 min
adorare