sensoryka 12.10.2011.docx

(22 KB) Pobierz

Sensoryka i środki zapachowe 12.10.2011 – Wykład

Rytuały magiczne

·         Szamani kontakty ze światem duchów

·         Taniec w rytm uderzeń bębna

·         Substancje psychotropowe pozyskiwane z bogactwa otaczającej nas natury

·         Pieprz metystynowy – Kava-kava

o        Nazwa pochodzi z języka mieszkancow wysp pacyficznych Tonga i Markizy

o        Krzew o wys. 2, 5-8 m

o        Substancje czynne – estry cykliczne 0 kavalaktony

o        Działanie w porównaniu z silnymi halucynogenami – względnie słabe

o        Jeden z kavalaktonow delikatnie wpływa na poziom dopaminy -> przyczynia się do poprawy nastroju.

 

·         Syryjska ruta -> poganek rutowaty

o        Półkrzew o wys. 0, 5 m typowy dla półpustynnych obszarów Bliskiego wschodu

o        Substancje czynne beta-karbonity, harmalina, harmina, tetrahydroharmina

o        Najwięcej substancji czynnych w nasionach

o        Iran – stary rytuał – nasiona poganka do rozżarzonego węgla -> wydziela się z nich odurzający dym

o        Harmina 0 w malej ilości przyjemne stany, odprężenie, wesoły nastrój, harmalina – w małych ilościach działanie stymulujące i terapeutyczne

o        Podczas II wojny światowej ­używali tego

 

·         Kaktus jazgrza Williamsa - pejot

o        Substancje czynne: wiele typów alkoidów, zwłaszcza meskalina

o        Substancje pochodzące z pejotl – większość intensywnie wpływa na percepcje – zmiana postrzegania kolorów i kształtów, własnego ciała, upływu czasu

 

·         Muchomor czerwony

o        Substancje czynne: alkaloidy cholinergiczne, muskaryna, kwas ibotenowy, muscymol

o        Wywołuje halucynacje wzrokowe i słuchowe, stany euforyczne, utratę kontroli nad ciąłem

 

·         Szałwia wieszcza

o        Substancje czynne: diterpenoid znany, jako salwinoryna A – struktura rożna od naturalnych i syntetycznych halucynogenów

o        Spożycie ( zwłaszcza przez wypalanie) -> silne halucynacje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chemia naturalnych i syntetycznych produktów zapachowych.

 

Podział substancji zapachowych w zależności od ich pochodzenia i budowych chemicznej.

·         Substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego –

o        Stanowią nieliczna grupe w sklad ktorej wchodza: ambra, kastorem, pizmo, cywet, skatol

o        Bardzo cenne surowce stosowane tylko do produkcji bardzo  ekskluzywnych perfum

§         Ochrona zwierzat, ekologia, ograniczona dostępność, wysoka cena – przyczyny coraz rzadszego stosowania surowcow zwierzęcych

o        Z uwagi na trudności z pozyskiwaniem:

§         Rozne techniki i technologie do otrzymania prodkutkow stosowanych w kompozycjach zapachowych

§         W handlu – charakterytyka preparatu dla poszczególnych dostaw

§         Tanszcze perfumy – substancje syntetyczne identyczne pod względem chemicznym ze składnikami substancji zapachowych pozyskiwanych ze zwierzat

 

Sposoby opisania preparatow

·         INCI (International Nomenclature od Cosmetic Ingredients)

·         Wykaz skladnikow umieszczony na opakowanie produktu jest poprzedzonym wyrazem ‘ skladniki’ lub ingredients

·         Skaldniki produktow podawana SA w malejącym porzadku wedlug masy w momencie ich dodawania, przy czym składniki w stężeniach poniżej 1^ mogą być wymienione w dowolnej kolejności, po składnikach w stezenieach wiekszych niż 1% .

·         Kompozycje zapachowe i aromatyczne określone SA wyrazem ‘Fragrance’, ‘parfum; lub ‘aroma’ z uwzględnieniem substancji w nich występujących, które zostaly umieszczone na liscie i uznane za potencjonalne alergeny (uzyte w kosmetykach substancje zapachowe nie musza być wcale deklarowane)

·         Barwniki są ponumerowane wg ‘Color- Index- number’ czyli w skrocie CI

·         CAS ( system chemical abstrakt service registry)

o        Znany numer jako CAS – obejmuje numery I nazwy identyfikujace kazda substancje

o        Zawiera ponad 30 mln substancji opisanych w literaturze od poczatku XXw. ( na skutek modyfikacji systemu niektóre substancje mogą mieć wiecej niż jeden numer CAS)

o        W praktyce – każdy z podawanych numerow umozliwia jednoznaczna identyfikacje substancji

o        CAS obejmuje także olejki eteryczne – ale izomery optyczne ( rozne z  zapachowego punktu widzenia ) występują pod tym samym numerem

·         EINECS –European INventory of Existing Commercial chemical Substances

o        Obejmuje substancje znajdujace sie na rynku europejskim pomiedzy 01.01.1971 i 18.09.1981 – lista jest zamknieta i nie może być uzupełniania

o        Wszystkie w/w substancje maja numery nadane zgodnie z dyrektywą 67/548/EEC

·         GRAS – generalny recognized As safe

o        Lista substancji uzywanych w aromatach spożywczych sporzadzana przez zespol ekspertow

o        Kryterium wpisywania : generalne uznanie przez ekspertow posiadających wiedze naukowa i praktyczna do oceny bezpieczeństwa

·         Nomenklatura olejkow eterycznych oraz substancji zapachowych pochodzenia roślinnego – normy ISO wprowadzone do systemu polskich norm

·         AMBRA

o        INCI : Ambergis Tincture

o        CAS:8030-65-1

o        EINECS: 232-454-2

o        Patologiczna wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota, pozyskiwana z zabitych zwierzar lub znajowana na wybrzeżach Atlantyku oraz w okolicach Irlandii, Madagaskaru i Japonii – inna koncepcja – ambra powstaje pod wpływem substancji wydzielanych przez kalamarnice

o        Plywa po powierzchni morza – gęstość 0,8 -0,9 g/cm3

o        szara lub brazowa masa o konsystencji wosku mieknie w tem. 36 stopni

o        glowny składnik – ambreina, bezwonny, tri terpenowy alkohol

o        specyficzny slodki aromat mabryprzypominajacy zapach drewna, glonow i mchu – efekt auto- i fotooksydacji – czysta nieutleniona ambra – bezwonna

·         KASTOREUM

o        Inaczej zwane ‘strojem bobrowym’

o        Pelni funkcje feromonu płciowego i markera

o        Produkt w duzym stężeniu – nieprzyjemny zapach

o        INCI: Castoreum Extract

o        CAS: 8023-83-4

o        EINECS: 236-827-7

o        Oleista substancja

·         PIŻMO

o        Wydzielina przyodbicznego gruczolu jelenia piżmowego (piżmowca) – zyje dziko i jest hodowany w Azji ( Himalaje, tybet, Chiny)

o        Krucha masa o amoniakalnym zapachu, zawiera 0,5-2% olejku piżmowego

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin