Wątróbka cielęca smażona.rtf

(6 KB) Pobierz
W¹tróbka cielêca sma¿ona

tróbka cielęca smażona

 

Składniki:

50-60 dag wątróbki cielęcej

łka mąki pszennej

10 dag cebuli

5 dag tłuszczu

pół łki masła

świeżo zmielony czarny pieprz

l

 

Przygotuj wątróbkę - opłucz ją, a potem usuń z niej błony i ży. Teraz pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm.

 

Rozgrzej połowęuszczu. Obraną, pokrojoną w niezbyt grube talarki cebulę podsmaż na złocisty kolor, po czym odstaw w ciepłe miejsce. Kawałki wątróbki obtocz w mące i lekko posyp pieprzem (nie sól przed smażeniem, bo wątróbka stwardnieje!). Smaż z obu stron na reszcie mocno rozgrzanego tłuszczu.

 

Gdy wątróbka ładnie się zrumieni, dodaj cebulę oraz masło. Smaż przez 1-2 minuty (wątróbka powinna być w środku lekko różowa). Wątbkę przełóż na półmisek, oprósz solą i przybierz smażoną cebulą. Podawaj natychmiast po usmażeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin