CIASTO Z RABARBAREM II.doc

(174 KB) Pobierz
CIASTO Z RABARBAREM II

CIASTO Z RABARBAREM II

 

 

Składniki na ciasto:

·         450 g mąki pszennej

·         220 g masła/margaryny

·         szczypta soli

·         kilka łyżek zimnej wody

 

Mąkę z solą i masłem wyrobić jak na kruszonkę. Następnie połączyć, dodając kilka łyżek zimnej wody  i zagnieść ciasto.

Spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

 

Ponadto:

·         6 szklanek pociętego na kawałki, obranego rabarbaru

·         1,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli lubicie kwaśny rabarbar)

·         pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie, jeśli lubicie)

·         4 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Wszystko wymieszać.

 

Oraz:

·         2 łyżki mleka do posmarowania ciasta z wierzchu

·         kilka łyżek cukru demerara do posypania

 

Przygotować foremkę (jak do apple pie) o średnicy 25 cm.

 

Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części: jedną trochę większa od drugiej. Mniejszą część rozwałkować, podsypując mąką i wyłożyć do foremki, na jej dno i boki. Do wnętrza nałożyć nadzienia z rabarbarem. Drugą część ciasta również rozwałkować i nałożyć na wierzch foremki, zrobić otwory, by sok mógł odparowywać. Ciasto posmarować mlekiem, posypać cukrem.

 

Piec 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180ºC.

 

Smacznego :)

 

·         piekłam z połowy składników w formie o średnicy dolnej 16 cm

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin