PRZEPISY NA MIELONKI
Uwaga: Wszystkie przepisy dotyczą szynkowaru o pojemności wsadu mięsnego 1, 2kg. W przypadku posiadania innego szynkowaru należy zmniejszyć lub zwiększyć czas parzenia
Spis treści
Mielonka wieprzowa 1
Mielonka z łopatki i golonki wieprzowej 2
Mielonka wieprzowo-wołowa 3
Mielonka golonkowa z karkówką 3
Mielonka z łopatki i podgarla 4
Mielonka zwykła 5
Mielonka drobiowa 5
Mix mielonki drobiowej 6
Mielonka drobiowa w dla naszych dzidziusiów 7
EKSTRA MIELONKI DO PRZYGOTOWANIA
W SŁOJACH I SZYNKOWARZE 7
Gulasz Angielski – królowa konserw 7
Konserwa turystyczna 8
Luncheon meat 9
PORADY
Mielonka wieprzowa
Składniki:
· 55 dkg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki zmielić przez sitko o oczku 5-10 mm,
· 55 dkg podgardla wieprzowego zmielić przez sitko o oczku 5-10mm,
· 10 dkg skórki wieprzowej,
· około 22 g soli peklowej (peklosoli),
· pieprz do smaku,
· gałka muszkatołowa – szczypta,
· cukier -0, 5 płaskiej łyżeczki od herbaty
· 0, 5 ząbku czosnku,
· woda 70 ml.
Sposób przygotowania:
7. Po wyjęciu z lodówki parzymy około 2 godziny w temperaturze około 80-85º C.
http://gotowanie.onet.pl
Mielonka z łopatki i golonki wieprzowej
· 0, 6 kg łopatki lub karczek zmielony przez sitko 5-10 mm,
· 1 sztuka dużej golonki wieprzowej (około 0, 6kg) zmielonej przez sitko o oczku 5-10 mm,
· około 20-23 g peklosoli,
· 2-3 ziarenka kolendry (zmielić lub rozbić w moździerzu),
· pół ząbku czosnku,
· majeranek – 2 - 3 szczypty,
· kardamon – szczypta,
· inne przyprawy w zależności od upodobania (imbir, gałka muszkatołowa itp.)
10. Całość wstawiamy do wrzącej wody, po 5-10 minutach obniżamy temperaturę do około 80-85º C i parzymy prze dwie godziny.
http://www.palcelizac.pl/
Mielonka wieprzowo-wołowa
· 70 dag mielonej wieprzowiny, łopatka lub szynka,
· 70 dag mielonej wołowiny (rostbef),
· 1 łyżeczka pieprzu,
· 1 łyżeczka ostrej papryki,
· 2 łyżeczki żelatyny,
· 100 ml wody,
· pół łyżeczki soli peklowej,
· pół łyżeczki soli kuchennej,
· 1 łyżka prażonego siemienia lnianego,
· 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
1. Mięso przepuszczamy przez sitko o oczku 5 lub 10 mm i dokładnie mieszamy z solą peklową.
2. Ugniatamy starannie w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
3. Po wyjęciu z lodówki przystępujemy do mieszania. Najpierw mieszamy mięso dodając czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz.
4. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostałe przyprawy i wszystko bardzo starannie mieszamy aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso.
5. Upeklowane mięso wymieszać bardzo dokładnie z przyprawami i wodą, do momentu aż masa stanie się kleista. Podczas mieszania można próbować i poprawiać smak wyrobu.
6. W dużym garnku przygotowujemy taką ilość wody, by włożony do niej szynkowar (nie został nią zalany). Wodę zagotowujemy.
7. W tym czasie wsad mięsny umieszczamy bardzo ściśle w woreczku wewnątrz szynkowara, ubijamy, zawiązujemy sznurkiem, zakładamy pierścień dociskowy, sprężynę i nakrętkę górną szynkowara.
8. Całość wstawiamy do wrzącej wody, po 5-10 minutach obniżamy temperaturę do około 80-85º C i parzymy prze dwie godziny.
9. Po sparzeniu wstawiamy szynkowar do zimnej wody celem wystudzenia, a po wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc.
http://www.uwielbiam.pl/
Mielonka golonkowa z karkówką
· 90 dkg mięsa z golonek bez skór i ścięgien,
· 50 dkg karkówki bez kości,
· 20 g peklosoli,
· kilka ziaren zmielonych ziele angielskiego,
· jedna łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego,
· 2-3 liście laurowe drobniutko pokruszone,
· 1 łyżka stołowa majeranku,
· 1-2 ząbki czosnku utarte z odrobiną peklosoli,
· pół łyżeczki cukru pudru,
· kolendra do smaku,
· 50-70 ml wody.
· majeranek.
10. Wstawiamy szynkowar do wrzątku i zmniejszamy płomień tak, aby uzyskać temperaturę wody około 80-85 º C.
http://mistrzkuchni.pl/
Mielonka z łopatki i podgarla
· 90 dkg łopatki,
· ...
raimund4658