A oto kilka przepisów:
1TRADYCYJNY I NAJPROSTRZY
Znana chyba wszystkim metoda "1410". Kilo cukru, 4 litry wody, 10 dkg drożdży. postawić na ok. 2-3 tygodnie. Prawidłowo powinno wyjść: 1 litr bimbru z 1-go kg. cukru
komentarz: przepis łatwy, szybki i wydajny ale bimberek dość mocno "zajeżdża" drożdżami i trzeba się napocić przy jego oczyszczaniu.
1 Z PRZECIERU POMIDOROWEGO, CUKRU I DROŻDŻY
Jest to zmodyfikowany "1410" na "1437". 1kg cukru, 4l. wody, 3dkg. drożdży i 7dkg. przecieru pomidorowego. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu na „musowanie", powino wyobić w ciągu 2-3 tygodni, przedestylować.
komentarz: Mój ulubiony przepis w okresie gdy nie ma świeżych owoców. bimberek wychodzi z niego klarowny o znacznie lepszym smaku. Polecam !
1 Z WINOGRON
Sok wycisnąć na wino, (albo po prostu pognieść je) a do tego, co zostanie (na 12 litrów odpadów) 100 g drożdży, 5 kg cukru. Rozcieńczyć wszystko w 30 l. wody. Pozostawić na 2-3 tygodnie. Otrzymujemy 7 l. bardzo klarownej wódki.
komentarz: Mój faworyt, zdecydowanie polecam
1 Z JEŻYN
jak wyżej tylko bierzemy jeżyny.
1 Z BURAKÓW - PIERWSZY SPOSÓB
Zetrzeć na tarce buraki cukrowe, ugotować, odcisnąć. Do 30 1. soku buraczanego dodać 200 g drożdży. Postawić zacier w ciepłym miejscu. Po 5-6 dniach będzie gotowy. Nie trzeba dodawać cukru. Otrzymujemy 5 litrów.
komentarz: przepis może i dobry, ale mało praktyczny zwłaszcza dla ludzi z miasta. Dla amatorów
1 Z BURAKÓW - DRUGI SPOSÓB
Zetrzeć i upiec buraki cukrowe - w 12 litrowym saganie. Nieco przestudzić, buraki powinny być cieple. Dodać do nich 5 - 6 kg cukru i 10 1. wody o temperaturze 24 - 25 stopni. Dodać 500 g drożdży rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody. Przykryć mieszaninę. Postawić w ciepłym miejscu. Powinno musować 3-4 dni. Przemieszać. Zacier jest gotowy, kiedy buraki opadną na dno naczynia, a na wierzchu utworzy się skórka. Potem nalać zacier do zbiornika i pędzić wódkę.
1 Z KONFITUR
Wziąć 6l zepsutych konfitur, rozcieńczyć je w 301 cieplej wody, dodać 200 g. drożdży. Żeby otrzymać więcej bimbru, należy dodać jeszcze 3 kg cukru. Zacier postawić w ciepłym miejscu na 3 - 5 dni. Otrzymujemy 51 bimbru, a przez dodanie cukru - 9 l.
1 Z MELASY
Melasa jest produktem ubocznym przy wyrobie cukru z buraków. Do jednego wiadra melasy dodać 200 - 250 g drożdży i rozprowadzić to wszystko w 25l wody. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymamy 6 - 7 litrów. Pożądana jest dwukrotna destylacja, gdyż za pierwszym razem bimber ma niemiły zapach.
1 Z SOKU JABŁKOWEGO
Przetrzeć albo rozdrobnić jabłka, wycisnąć sok. Na 35 l soku dodać 3 kg cukru i 200 g drożdży. Postawić w ciepłym miejscu. Jest gotowy po tygodniu. Otrzymujemy 6 - 71 bimbru.
1 Z SYROPU (DOWOLNEGO)
6 l. syropu rozcieńczyć w 30 litrach wody i dodać 200g drożdży. Po tygodniu jest gotowy. Otrzymujemy 7litrów.
1 Z DZIKICH GRUSZEK
Zebrać dziczki, wysypać je do drewnianego cebra lub beczki do połowy pojemności. Powinny tu zgnić. Potem zgnieść je drewnianym ubijakiem i pozostawić na 2 - 3 tygodnie. Nie dodawać absolutnie niczego. Otrzymujemy 3 litry.
1 ZE ŚLIWEK
3 wiadra śliwek zgnieść, powinny fermentować dwa tygodnie. Nie dodawać wody. Otrzymujemy 3 litry. Jeśli dodamy cukier, otrzymamy oczywiście więcej.
1 Z GRUSZEK
Do 5I wody dodać 5 wiader zepsutych gruszek (ugotowanych), 2 kg . cukru i 200g drożdży: Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymujemy 8 I bimbru.
1 Z KROCHMALU
Na 2 wiadra wody dać 10 kg krochmalu i ugotować tak, jak kisiel Potem dodać 500 g drożdży i 1 kg cukru. Odstawić na 3 - 5 dni. Otrzymamy 11 l wódki.
1 Z CUKIERKÓW
5 kg cukierków (z nadzieniem) rozpuścić w 2 wiadrach cieplej wody. Odstawić na 4 - 5 dni. Otrzymujemy 5 l. wódki.
1 Z CHAŁWY
10 kg chałwy rozpuścić w 15 - 20 I ciepłej wody. Pozostawić na 8 dni otrzymujemy 101 bimbru, ale utrzymuje się zapach oleju słonecznikowego. Żeby go usunąć, można dodać do wódki gałązki mięty.
1 Z SUSZU
2 kg suszonych jabłek lub gruszek zagotować w wiadrze wody, dodać 3 kg cukru, 300 g drożdży. Wszystko to szczelnie przykryć pozostawić niewielki otwór. Powinno stać przez tydzień w ciepłym miejscu. Do tego zacieru dodać przed produkcją bimbru wiązkę suszonej macierzanki. Otrzymujemy 3,51 bimbru.
1 ŁĄCZONY
20 szklanek pszenicy, 31 wody, 1 kg cukru wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5 dni. Potem dodać 5 kg cukru i 18 1 wody, Fermentuje 7 - 8 dni. Zacier powinien mieć gorzki smak. Przecedzić. Jeśli do wytłoków, które pozostają, dodać 5 kg cukru, 81 cieplej wody, pozostawić na 8 - 10 dni, to znów można otrzymać 12 -151 bimbru.
1 BEZ DROŻDŻY I BEZ CUKRU
W tym przepisie drożdże i cukier są zastąpione naparem i słodem.
Napar: w 2 litrach wody zagotować jedną garść świeżego chmielu (suszonego -dwie). Pozostawić chwilę, by wywar naciągnął. Odcedzić. Jeszcze ciepły wymieszać z garścią maki. Odstawić. Po 30 - 40 minutach napar jest gotowy.
Słód: doprowadzić do kiełkowania ziarna żyta, wysuszyć je i zemleć. Do głównego składnika -buraków, ziemniaków, jabłek, gruszek itd. dodać napar i słód, rozcieńczyć wodą do stanu półpłynnego, pozostawić w ciepłym miejscu do „musowania", przedestylować.
Proporcje: na podaną ilość naparu - 3 kg słodu i 0,5 wiadra (5 - 61) głównego składnika. Otrzymamy 3 litry bimbru.
1 BIMBER O SMAKU MIODU PITNEGO
4 słoiki (700-gramowe) miodu, 1 słoik (3l) syropu, 27l wody, 300 g drożdży. Pozostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Otrzymamy 7litrów gotowego produktu.
1 GOTOWY W CIĄGU DOBY
Na 1 kg grochu dać 5 kg cukru, 500 g drożdży i 15l ciepłej wody. Dodać 11 mleka wprost od krowy. Postawić na jedna dobę. Otrzymamy 5 litrów.
komentarz:Wbrew obawom niektórych jest to możliwe, (dotyczy to również n/w przepisów). tylko należy pamiętać o wysokiej i stałej temperaturze zacieru (ok. 40-50 stopni) można to uzyskać za pomocą zwykłych grzałek do akwarium. drożdże giną w temperaturze 60 stopni więc nic im nie będzie.
1 GOTOWY W CIĄGU DOBY (WRUGI SPOSÓB)
5 kg cukru, 25l wrzącej wody, 500 g drożdży, 25 średnich surowych ziemniaków, 3 szklanki mleka, 4 bochenki chleba. Wszystko wymieszać. Przefermentuje w ciągu 24 godzin.
1 ...I W CIĄGU DWÓCH GODZIN
10 kg cukru, paczka drożdży, 31 mleka, 3 wiadra wody wlać do pralki. Obracać 2 godziny. Pozwolić, by się ustało. Można przedestylować.
patryczeek_94