Hawajskie szaszłyki
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (50 dag) 1 duża czerwona papryka (ok. 25 dag) 1 puszka ananasa
Marynata do kurczaka: ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Do jogurtu naturalnego dodać oliwę z oliwek, słodką paprykę w proszku, curry i kurkumę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Czerwoną paprykę umyć i pokroić na duże kawałki. Ananasa odsączyć z zalewy i każdy plasterek pokroić na cztery części.
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa, kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na posmarowanej olejem aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu.
Szaszłyki podawać z ulubionym dipem i z pieczywem.
Z podanych składników wychodzi około 12 szaszłyków.
stokrota