Hawajskie szaszłyki.doc

(25 KB) Pobierz
Hawajskie szaszłyki

 

Hawajskie szaszłyki

 

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
1 duża czerwona papryka (ok. 25 dag)
1 puszka ananasa
 

Marynata do kurczaka:
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy

 

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Do jogurtu naturalnego dodać oliwę z oliwek, słodką paprykę w proszku, curry i kurkumę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Czerwoną paprykę umyć i pokroić na duże kawałki. Ananasa odsączyć z zalewy i każdy plasterek pokroić na cztery części.

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa, kurczaka, czerwoną paprykę, ananasa itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na posmarowanej olejem aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 40 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu.

Szaszłyki podawać z ulubionym dipem i z pieczywem.

Z podanych składników wychodzi około 12 szaszłyków.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin