Melba
Biszkopt z 4 jajek lub ciastka -biszkoptyMasa:4 jajka 0.5 l kwaśnej śmietany1 litr mleka1 margaryna3/4 szk. cukru pudru3 łyżki kakaoaromat waniliowygalaretka o dowolnym smakuowoce dowolne
Biszkopt pieczemy w prostokątnej lub okrągłej formie. Jeżeli używamy biszkoptów to należy nimi wyłożyć formę.
Masa: Jajka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka . Gotujemy aż powstanie twarożek.Cedzimy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy twarożek(musi być zimny). Masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy kakao. Białą cześć wykładamy na biszkopt lub biszkopty, na to masę kakaową.(ja przełożyłam dodatkowo masy herbatnikami kakaowymi ale nie jest to konieczne) Na tym układamy truskawki i zalewamy galaretką. Ciasto najlepsze po kilkunastogodzinnym pobycie w lodówce! Smacznego!
marienka76