Makaron z jarzynami.doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.

200 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,

250 g surowych piersi kurzych,

1 sredni kawalek imbiru lub 1 lyzka imbiru w proszku,

2 cebule,

2 zabki czosnku,

1 marchewka,

150 g kapusty chinskiej,

6 grzybow aromatycznych lub suszonych prawdziwkow,

olej do smazenia.

Sos:

8 lyzek sosu sojowego,

4 lyzki sherry,

1 lyzeczka cukru,

szczypta soli.

 

1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, nastepnie gotowac w tej samej

wodzie przez 25 min. Wyjac, odciac i odrzucic ogonki. Kapelusze pokroic.

2. Cebule obrac i pokroic w platki. Kapuste umyc, osaczyc i pokroic w paski.

Marchewke obrac, umyc i pokroic w plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno

posiekac.

3. Wszystkie skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac.

4. Z piersi kurzych zdjac skore. Mieso pokroic w plastry.

5. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,

wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.

6. Na silnie rozgrzany olej wrzucic marchewke. Smazyc przez 1 min., wyjac i

osaczyc nad patelnia. Na ten sam olej wrzucic kapuste. Po 1 min. wyjac i

osaczyc. Na tym samym oleju przesmazyc przez 1 min. pokrojone grzyby. Dodac

cebule, czosnek i imbir. Wymieszac i smazyc 1 min. Dodac sos, podsmazona

marchewke i kapuste, pokrojone mieso kurze i smazyc dalsze 2 min., ciagle

mieszajac.

7. Makaron wymieszac z podsmazonymi jarzynami i miesem. Podawac od razu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin