Składniki:
1 kg jabłek (antonówki lub szare renety)
1 1/2szklanki białego wina
1/3 szkłanki rumu lub brandy
cukier
3 żółtka
sok i skórka z 1 cytryny
garść rodzynek
cynamon
goździki, sól
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, tak aby owoce były zaledwie przykryte.
Rozgotować na małym ogniu i przetrzeć przez sito.
Rodzynki dokładnie umyć, dodać do przecieru jabłkowego razem z cynamonem, goździkami, skórką z cytryny i winem oraz małą szczyptą soli.
Dosłodzić do smaku i zagotować.
Rum lekko ubić z żółtkami, rozprowadzić kilkoma łyżkami ostudzonej zupy i wlać do garnka.
Delikatnie połączyć, uważając, aby żółtka się nie ścięły.
Podawać najlepiej z biszkoptami, francuskimi ciasteczkami lub grzankami z drożdżowego ciasta.
WYBCZ