ZUPA KRÓLEWSKA JABŁKOWA.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 kg jabłek (antonówki lub szare renety)

 

1 1/2szklanki białego wina

 

1/3 szkłanki rumu lub brandy

 

cukier

 

3 żółtka

 

sok i skórka z 1 cytryny

 

garść rodzynek

 

cynamon

 

goździki, sól

 

Sposób wykonania:

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, tak aby owoce były zaledwie przykryte.

 

Rozgotować na małym ogniu i przetrzeć przez sito.

 

Rodzynki dokładnie umyć, dodać do przecieru jabłkowego razem z cynamonem, goździkami, skórką z cytryny i winem oraz małą szczyptą soli.

 

Dosłodzić do smaku i zagotować.

 

Rum lekko ubić z żółtkami, rozprowadzić kilkoma łyżkami ostudzonej zupy i wlać do garnka.

 

Delikatnie połączyć, uważając, aby żółtka się nie ścięły.

 

Podawać najlepiej z biszkoptami, francuskimi ciasteczkami lub grzankami z drożdżowego ciasta.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin