Zupa kalafiorowa .doc

(1 KB) Pobierz

50 dag kalafiora,

25 dag włoszczyzny,

1 3/4 l wody,

1/4 l mleka,

2 dag tłuszczu,

3 dag mąki,

sól,

1-2 żółtka,

1 łyżka siekanego koperku.

 

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrz?c? wod?,

dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać

z zielonych li?ci, opłukać, podzielić na małe różyczki.

Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do

miękkości. Podprawić m?ką rozmieszaną z 1/8 l zimnego

mleka. Zagotować. Poł?czyć z żółtkami rozm?conymi z

mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z

grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę

kalafiorową można przyrz?dzić na wywarze z kości.

Zamiast m?ką z mlekiem, można podprawić zupę

zasmażką lub ?mietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin