50 dag kalafiora,
25 dag włoszczyzny,
1 3/4 l wody,
1/4 l mleka,
2 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól,
1-2 żółtka,
1 łyżka siekanego koperku.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrz?c? wod?,
dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać
z zielonych li?ci, opłukać, podzielić na małe różyczki.
Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do
miękkości. Podprawić m?ką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
mleka. Zagotować. Poł?czyć z żółtkami rozm?conymi z
mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z
grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę
kalafiorową można przyrz?dzić na wywarze z kości.
Zamiast m?ką z mlekiem, można podprawić zupę
zasmażką lub ?mietaną.
WYBCZ