8-9 paczek herbatników
Puszka słodkiego mleka skondensowanego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Pół litra mleka
2 opakowania „Śnieżki”
Opakowanie „Śmietan-fiksu”
200ml śmietany 30%
2/3 kostki masła
Tabliczka mlecznej czekolady
Mleko w puszce przełożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 3 godziny, a następnie wystudzić w zamkniętej puszce.
Budynie ugotować na mleku i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać zimny budyń.
Śmietanę ubić ze „Śnieżkami” i ze „Śmietan-fiksem”.
Spód oraz boki blaszki wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć karmel ze skondensowanego mleka, a na nim ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i przykryć ja herbatnikami.
Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć ją warstwą herbatników. Na koniec całość polać stopniowo czekoladą.
bzap