Jabłecznik z bezą niezawodny Składniki Ciasto: 1 masło roślinne, 5 żółtek, 2 szklanki mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru. Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, wiórki kokosowe do posypania. Jabłka ok. 1,5 kg najlepiej kwaskowe. Masło utrzeć z cukrem do białości. Ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki 20x 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i wyłożyć na surowe ciasto. Można oczywiście doprawić jabłka cynamonem, według gustu. Ciasto piec 30 min. w temp. 180° C. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie pianę ubitą z białek i pół szklanki cukru. Posypać wiórkami. Wstawić ciasto do piekarnika na następne 30 min. Po upieczeniu pozostawić ciasto przez kilka minut w piekarniku. Gwałtowna zmiana temp. może spowodowac opadnięcie naszej pięknej bezy.
Na zdjeciu jabłecznik z bezą
Ciasto z kremem śmetanowo jogurtowym i orzechami Kruche ciasto: •40 dkg mąki tortowej •15 dkg masła lub margaryny •2/3 szklanki cukru pudru •4 żóltka •1,5 łyzeczki proszku do pieczenia Masa: •250 ml śmietany kremówki - 36% •1 cukier waniliowy •20 dkg jogurtu waniliowego •3 łyżeczki żelatyny •5 dkg cukru Beza kokosowa:http://www.wielkiezarcie.com/przepis2678.html - wykorzystałam przepis nutelli i w tym miejscu dziękuję za tak fajne przepisiki!!! •4 - 5 białek •2-4 łyżki cukru pudru •2,5 szklanki kokosu •dżem malinowy •orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 placki i upiec każdy oddzielnie.Ostudzić. Ubić białka na sztywno i dodać cukier i wiórki kokosowe.W formie w której było pieczone ciasto kruche upiec bezę w temperaturze 150-160 stopni do momentu aż lekko się "zezłoci" i wtedy lekko wysunąć z piekarnika i poukładać połówki orzechów włoskich .Wyjąć z blaszki i ostudzić. Zelatynę namoczyc w niewielkiej ilości wody do napęcznienie a nastepnie rozpuścic na niewielkim ogniu i potem ostudzić.Jogurt połaczyć z cukrem i dodać ostroznie żelatynę i ubitą śmietanę z 1 cukrem waniliowym. Pierwszy placek kruchego ciasto posmarować dżemem malinowym i wyłożyć masę śmietanowo-jogurtową.Przyłożyc drugim plackiem ciasta i znów obficie posmarować dżemem.Na dżem połozyć blat kokosowy z połówkami orzechów włoskich.
Ciasto adwokatowe do kawy Składniki Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szkl. mąki kartoflanej 1/2 szkl. mąki zwykłej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki oleju Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szkl. cukru 20 dkg kokosu Masa: 1 margaryna 1 budyń śmietankowy 1,5 szkl. mleka 1/2 szkl. c. pudru 1/2 szkl adwokata Wykonanie: Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec. Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem. Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, dalej ubijać, na końcu dać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę i upiec na złoty kolor Wykonanie masy: Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę dodawać porcjami zimny budyń, na końcu wlewać adwokat. Na spód ciasta kakaowego dajemy połowę masy, nakładamy ciasto kokosowe, masę i drugą część ciasta kakaowego, na wierzch dowolną polewę
Ciasto adwokatowe (na zdjęciu)
Ciasto niebiańskie Składniki 5-6 paczek herbatników 50 gram każda 1 dżem jagodowy 1 słoik kremu krówkowego Bonne Maman 370 gram 0,5 litra śmietany 30% 1 cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe z cukrem 35 gram każdy 1/2 litra mleka płatki migdałowe 75 gram Blaszkę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć herbatnikami, ugotować 2 budynie na 1/2 litra mleka. Wylać na herbatniki, lekko przestudzić, na to ułożyć następną porcję herbatników. Herbatniki posmarować najpierw kremem krówkowym, następnie dżemem jagodowym. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie, ubić zimną śmietanę z cukrem waniliowym, wyłożyć na ciasto. Płatki migdałowe, podpiec chwilkę na suchej patelni, aż zmienią lekko kolor, wystudzić posypać ciasto. Wstawić ciasto do lodówki aż dobrze się schłodzi, dopiero kroić. Smacznego.
Na zdjęciu ciasto niebiańskie
BANANOWIEC Biszkopt z 3 jaj. Masa bananowa: 3 banany 2 opakowania śmietany śnieżki w proszku 0,5 L mleka (do żelatyny+śnieżki) 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: 3 - 4 banany 2 galaretki cytrynowe Upiec biszkopt z 3 jaj ciemny (może być też jasny). Blaszka 25 x 40 cm Przygotowanie masy bananowej; Banany obrać i zmiksować na jednolitą masę. Zagotować pół szklanki mleka i rozpuścić w nim żelatynę. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki wkręcać po łyżce masę bananową. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę. Masę wylać na ostudzony biszkopt i odstawić do lodówki żeby stężała. Dekoracja: Banany pokroić w plastry i ułożyć na masie. Zalać tężejącymi galaretkami.
Bananowiec
RAfaello Składniki pół litra śmietany 30% 2 bite smietany w proszku ( snieżka) 1/2 opakowania wiórków kokosowych ( jak ktos lubi duuużo kokosu mozna użyć całego woreczka 1 woreczek wiórków migdałowych ( lub posiekane migdały ) 2 białe czekolady ( jak ktoś lubi baaardzo słoodkie ciasta mozna dac trzy ) dwa duże opakowania biszkoptów Bardzo łatwe, szybkie i pyszne rafaello (bez pieczenia ) Jest to banalnie prosty przepis! zblizony smakiem do oryginału! PYSZNY ! PYSZNY ! i jeszcze raz PYSZNY !!!! Odlewamy troszkę śmietany do rondelka, dodajemy do niej czekolady i rozpuszczamy.Studzimy. Do pozostałej smietany 30% wsypujemy smietanki snieżki i ubijamy. Do ubitych smietanek wlewamy chłodną rozpuszczona białą czekoladę , wiórki kokosowe, migdałowe ( i co kto lubi jeszcze w bogatszej wersji..:) Na brytwannie układamy biszkopty , które leciusieńko nasączamy wodą z cukrem ( ale tak ciut, ciut ) potem rozsmarowujemy naszą biała masę, znowu biszkopty i reszta cienka warstwa masy . Na wierzch sypiemy reszte wiórków. PYSZNE! PYSZNE I JESZCZE RAZ PYSZNE !!!!!!!!! P.s. oczywiście najlepiej smakuje na następny dzien.
Rafaello
Cappuccino z brzoskwiniami Biszkopt z 4 jaj Warstwa cappuccino: 1 szklanka cappuccino (ulubiony smak) 1 szklanka mleka 2 opakowania śnieżki 1 łyżka żelatyny Warstwa śmietanowa : 600 ml śmietanki 30% 2-3 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru Wierzch: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: delicje lub biszkopty maczane w cappuccino Upiec spód biszkoptowy. Blaszka 25x40 cm. Cappuccino: zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i dodać do masy. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Na masie ułozyćć delicje (lub biszkopty). Ciastka przykryć ubitą śmietanką (z cukrem pudrem i śmietan fixami) Wierzch: ułożyć pokrojone brzoskwinie i zaleć galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. Ps. biszkopt można nasączyć sokiem z brzoskwiń
Capucino
Ciasto kokosowe na kruchym spodzie CIASTO KRUCHE: •4 żółtka, •2 szkl mąki, •15 dag margaryny, •12 dag cukru, •1 łyżeczka proszku do pieczenia, •2 łyżki śmietany. CIASTO KOKOSOWE: •4białka, •20 dag cukru, •1 łyżka mąki ziemniaczanej, •15 dag kokosu . CIASTO CIEMNE: •4 jajka, •12 dag cukru, •4-5 łyżek bułki tartej, •1 łyżka mąki pszennej, •1 łyżka kakao, •1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: •1 słoik powideł (ja użyłam dżemu z czereśni) CIASTO KRUCHE: Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, resztę składników i zagnieść ciasto kruche. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, następnie kokos, mąkę i wymieszać ręcznie. CIASTO CIEMNE: Białka ubić na sztywno, dodać cukier- dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i wymieszać mikserem. Na końcu dodać mąkę pszenna, proszek do pieczenia, bułkę, kakao i wymieszać ręcznie. PRZEŁOŻENIE: ciasto kruche- powidła- ciasto kokosowe- ciasto ciemne- polwea Ciasto należy piec w całości układając warstwami tak, jak podałam w PRZEŁOŻENIU. Piec w temp, 180*C przez 40-50min.
CIASTO Z BITĄ ŚMIETANA I KAWĄ Składniki Biszkopt: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 0,5 szklanki cukru pudru 750 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny Poncz: szklanka zaparzonej mocnej kawy Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej foremki (ja piekłam w 25 na 30 cm) i piec około 40 min w temperaturze 180 stopnii. Wykonanie masy śmietankowej: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę. Wymieszać. Wykonanie ciasta: Ostudzony biszkopt przekroić na 3 płaty, każdy nasączyć ponczem i przełożyć masą śmietanową. Wierzch ciasta posypać kawą capuccino lub zwykłą mieloną.
Ciasto z bita smietaną i kawa
Bakaliowy sprzątacz Składniki Ciasto: 1/2kg mąki 1 margaryna 25dag 6 żółtek szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 6 białek szklanka cukru kisiel lub budyń białka ubić z cukrem na koniec dodać budyń lub kisiel z torebki Dodatki: bakalie wszystkie możliwe jakie mamy pod ręką rodzynki, morele, figi, orzechy,daktyle, skórka pomarańczowa, mogą być śliwki suszone powidło 2 łyżki kakao Zagnieść kruche ciasto jeżeli będzie za suche dodać łyżkę śmi...
elunia01