Ciasto: ½ kostki margaryny ½ szklanka cukru pudru 4 jajka 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 dag wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg tłustego białego sera 7 jajek 30 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy 3 łyżki wiórków kokosowych Do dekoracji: 1 ½ szklanki śmietany 30% 2 opakowania „Śmietan-fix” ok. 15 dag wiórków kokosowych 12 kulek „Rafaello”
Wykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do utartej masy, cały czas miksując. Następnie masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem wysypanej tartą bułką dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm).
Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (1 czubatą łyżkę odłożyć) i cukrem waniliowym do białości. Dodać miękkie masło i zmiksować. Dalej miksując dodawać ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną, aromat migdałowy i wiórki kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę z odłożoną łyżką cukru pudru i delikatnie połączyć z masą. Gotową masę serową wyłożyć na surowym cieście. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić ze „Śmietan-fixem”. Dodać około 8 dag kokosu i wymieszać. Ubitą śmietaną udekorować wierzch i boki tortu. Całość oprószyć pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami Rafaello.
Gotowy tort schłodzić w lodówce.
Smacznego.
cgrenata