Sanszajn, grupa 5. II rok „IE”
Jadłospis układany jest dla mężczyzny w wieku 21 lat, ważącego 80 kg, należącego do grupy osób o aktywności fizycznej umiarkowanej (student). Na podstawie norm zapotrzebowanie energetyczne dla takiej osoby wynosi 3250 kcal dziennie.
Rozdział energii między posiłki, zgodnie z normami, będzie w moim jadłospisie następujący:
Procent w całodziennej racji pokarmowej
Ilość kalorii
Śniadanie
25-30%
od 812,5 do 975 kcal
II Śniadanie
5-10%
od 162,5 do 325 kcal
Obiad
30-35%
od 975 do 1137,5 kcal
Podwieczorek
Kolacja
15-20%
od 487,5 do 650 kcal
Struktura energii w poszczególnych posiłkach będzie następująca:
Procent energii w posiłku
Wartość energetyczna [kcal]
Masa [g]
ŚNIADANIE
Białka (1g – 4kcal)
12-15%
97,5-146
24,4- 36,5
Tłuszcze (1g – 9kcal)
30%
243,75 – 292,5
27,1– 32,5
Węglowodany (1g – 4kcal)
55-58%
446,875 – 565,5
111,7 – 141,4
II ŚNIADANIE
19,5 - 48,75
4,9- 12,2
48,75 – 97,5
5,4 – 10,8
89,4 – 188,5
22,3 – 47,1
OBIAD
117 – 170,6
29,25- 42,65
292,5 – 341
32,5 – 37,9
536 – 659,8
134 – 165
PODWIECZOREK
KOLACJA
58,5 – 97,5
14,6- 24,4
146,25 – 195
16,25 – 21,7
268,1 – 377
67 – 94,25
Ułożony jadłospis wygląda następująco:
Śniadanie składa się z:
Chleb razowy żytni z formy – 250g
Masło stołowe śmietankowe – 10g
Ser żółty – 35g
Pasztet pieczony - 25g
Mleko – 200
II Śniadanie składa się z:
Bułka – 60g
Schab pieczony – 15g
Pomidor – 20g
Majonez - 5g
Jabłko - 80
Obiad składa się z:
Ryż na sypko – 200g
Pieczeń cielęca – 80g
Sok pitny pomarańczowy – 200g
Fasolowa – 250g
Surówka wiosenna – 150g
Surówka z cykorii – 50g
Jabłka – 150g
Podwieczorek składa się z:
Ciasto drożdżowe – 50g
Mleko –100g
Kolacja składa się z:
Chleb razowy żytni z formy – 150g
Ser żółty – 30g
Szynka - 15g
Sałata – 5g
Banan – 100g
Herbata – 200g
W ułożonym przeze mnie jadłospisie znalazło się 3139 kcal. Struktura energii przedstawiała się następująco:
ŚNIADANIE (30%) 947kcal
Białka
13%
31,9
Tłuszcze
29%
30,3
Węglowodany
57%
136,2
II ŚNIADANIE (8%) 263kcal
8,4
27%
7,8
61%
39,9
OBIAD (33%) 1053kcal
Goffer_986