Jadłospis.doc

(48 KB) Pobierz
Michał Domagała, grupa 5

Sanszajn, grupa 5. II rok „IE”

 

Podstawy Żywienia Człowieka

Jadłospis

 

Jadłospis układany jest dla mężczyzny w wieku 21 lat, ważącego 80 kg, należącego do grupy osób o aktywności fizycznej umiarkowanej (student). Na podstawie norm zapotrzebowanie energetyczne dla takiej osoby wynosi 3250 kcal dziennie.

Rozdział energii między posiłki, zgodnie z normami, będzie w moim jadłospisie następujący:

 

 

 

Procent w całodziennej racji pokarmowej

Ilość kalorii

Śniadanie

25-30%

od 812,5 do 975 kcal

II Śniadanie

5-10%

od 162,5 do 325 kcal

Obiad

30-35%

od 975 do 1137,5 kcal

Podwieczorek

5-10%

od 162,5 do 325 kcal

Kolacja

15-20%

od 487,5 do 650 kcal

 

 

Struktura energii w poszczególnych posiłkach będzie następująca:

 

Procent energii w posiłku

Wartość energetyczna [kcal]

Masa [g]

ŚNIADANIE

Białka (1g – 4kcal)

12-15%

97,5-146

24,4- 36,5

Tłuszcze (1g – 9kcal)

30%

243,75 – 292,5

27,1– 32,5

Węglowodany (1g – 4kcal)

55-58%

446,875 – 565,5

111,7 – 141,4

II ŚNIADANIE

Białka (1g – 4kcal)

12-15%

19,5 - 48,75

4,9- 12,2

Tłuszcze (1g – 9kcal)

30%

48,75 – 97,5

5,4 – 10,8

Węglowodany (1g – 4kcal)

55-58%

89,4 – 188,5

22,3 – 47,1

OBIAD

Białka (1g – 4kcal)

12-15%

117 – 170,6

29,25- 42,65

Tłuszcze (1g – 9kcal)

30%

292,5 – 341

32,5 – 37,9

Węglowodany (1g – 4kcal)

55-58%

536 – 659,8

134 – 165

PODWIECZOREK

Białka (1g – 4kcal)

12-15%

19,5 - 48,75

4,9- 12,2

Tłuszcze (1g – 9kcal)

30%

48,75 – 97,5

5,4 – 10,8

Węglowodany (1g – 4kcal)

55-58%

89,4 – 188,5

22,3 – 47,1

KOLACJA

Białka (1g – 4kcal)

12-15%

58,5 – 97,5

14,6- 24,4

Tłuszcze (1g – 9kcal)

30%

146,25 – 195

16,25 – 21,7

Węglowodany (1g – 4kcal)

55-58%

268,1 – 377

67 – 94,25

              Ułożony jadłospis wygląda następująco:

 

Śniadanie składa się z:

Chleb razowy żytni z formy – 250g

Masło stołowe śmietankowe – 10g

Ser żółty – 35g

Pasztet pieczony - 25g

Mleko – 200

WARTOŚĆ ENERGII: 947kcal

II Śniadanie składa się z:

Bułka – 60g

Schab pieczony – 15g

Pomidor – 20g

Majonez - 5g

Jabłko - 80

WARTOŚĆ ENERGII: 263kcal

Obiad składa się z:

Ryż na sypko – 200g

Pieczeń cielęca – 80g

Sok pitny pomarańczowy – 200g

Fasolowa – 250g

Surówka wiosenna – 150g

Surówka z cykorii – 50g

Jabłka – 150g

WARTOŚĆ ENERGII: 1053kcal

Podwieczorek składa się z:

Ciasto drożdżowe – 50g

Mleko –100g

WARTOŚĆ ENERGII: 240kcal

Kolacja składa się z:

Chleb razowy żytni z formy – 150g

Masło stołowe śmietankowe – 10g

Ser żółty – 30g

Szynka - 15g

Sałata – 5g

Banan – 100g

Herbata – 200g

WARTOŚĆ ENERGII: 636kcal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W ułożonym przeze mnie jadłospisie znalazło się 3139 kcal. Struktura energii przedstawiała się następująco:

 

Procent energii w posiłku

Masa [g]

ŚNIADANIE (30%) 947kcal

Białka

13%

31,9

Tłuszcze

29%

30,3

Węglowodany

57%

136,2

II ŚNIADANIE (8%) 263kcal

Białka

13%

8,4

Tłuszcze

27%

7,8

Węglowodany

61%

39,9

OBIAD (33%) 1053kcal

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin