PULPETY W SOSIE.doc

(28 KB) Pobierz

PULPETY W SOSIE

 

Składniki:

½ kg mięsa mielonego             ½ kg pieczarek                                          ½ kg cebuli             

1 papryka czerwona                             3 – 4 ogórki konserwowe              1 jajko

3 łyżki bułki tartej                              2 ząbki czosnku                                          puszkę kukurydzy

mąka              do obtoczenia                            ½ kostki masła

gotowy sos chiński / meksykański / słodko - kwaśny 

 

Sposób wykonania:

Mięso mieszam z jajkiem, bułką tartą  i czosnkiem (można od siebie dodać jakieś przyprawy) , formuję malutkie pulpeciki i obtaczam w mące. Smażę na oleju do zarumienia. Cebulę pokrojoną w pół księżyce duszę na oleju po chwili dodaję pokrojoną w paski paprykę, duszę do miękkości. Pieczarki pokrojone w plasterki smażę na maśle. Gdy wszystko będzie gotowe łączę wszystkie składniki razem i dodaję sos i pokrojone w plasterki ogórki. Duszę jeszcze jakiś czas pod przykryciem na małym ogniu, doprawiamy do smaku. Podaję z ryżem lub z ziemniaczkami.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin