Brzdąc
Biszkopt jasny z 6 jaj
1 litr kremówki 1 cukier waniliowy 15 dag cukru 3 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny (namoczyć i zalać gotującą woda mała ilość) Wyk. Śmietanę zagotować dodać cukier i kakao,schłodzone wstawić do lodówki na 12 godz.Ubić dodać żelatynę i przełożyć biszkopt,2/3 w środek ,resztę na wierzch.Widelcem zrobić poprzeczne linie.
PIERNIK
5 jaj 1 kostkę margaryny-25 dag 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 paczkę przypraw do piernika 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku i bakalie wyk. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodawać pozostałe składni i ucierać,na koniec pianę z białek i bakalie.Pieczemy 1 godz. w tem.180C Piernik można przełożyć kremem lub powidłami.
Makuś Biszkopt z 6 jaj Krem jak do tortu 1kostka margaryny-25 dag 2 jajka 4 łyżki cukru cukier waniliowy 2-3 łyżki spirytusu pól szklanki zmielonego maku-miele na sucho intensywniejszy smak i aromat 10 dag rodzynek pół szklanki zmielonych orzechów Margarynę ukręcic z spirytusem dodac ubite jajka z cukrem,zrobic krem,do kremu wsypac zmielony mak ,namoczone rodzynki i zmielone orzechy ,delikatnie wymieszac.Biszkopt przekroic ,przełożyc kremem,na wierzch polewa.
TORT MALIBU
Składniki: Biszkopt: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/2 soku z cytryny 100 ml likieru malibu Dekoracja: tabliczka białej czekolady, wiśnie koktajlowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do prostokątnej formy i piekę 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃. Masa: Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę oraz malibu. Ubijam jeszcze chwilę. Biszkopt kroję na 3 części. Przekładam kremem malibu i posypuję pokruszoną białą czekoladą. Dekoruję wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi
TORT CAPUCCINO
Składniki: Biszkopt: * 8 żółtek * 8 białek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka octu * 1 szklanka cukru * 2 łyżki mąki ziemniacznej * 1 szklanka mąki zwykłej * 3 łyżki kakao Krem cappuccino: * 1/2 litra mleka * 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej * 5 żółtek * 1/2 szklanki cukru * 5 kopiastych łyżek Cappuccino * woda * 5 łyżeczek żelatyny * kostka margaryny (proponuję Palmę) * Kremówka: * 1/2 litra śmietany kremówki * 4 kopiaste łyżeczki żelatyny * 1 cukier waniliowe * 2 łyżki cukru * poncz: * woda * 4 łyżki kawy * alkohol Etapy przygotowania: BISZKOPT: żółtka,ocet,proszek do pieczenia wymieszać w garnuszku.Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszane żółtka i kilka min. miksować. Mąkę wymieszać, dodać 3 łyżki kakao (wszystko przesiać, żeby nie było grudek).Wlać do tortowncy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Wszystko razem wymieszać powoli, żeby nie opadło. Piec w temp 175st. C ok. 1/2 h KREM: mleko zagotować i dodać zwykłą mąkę rozmieszaną z mlekiem (żeby nie było grudek dodatkowo przelać przez sitko) i wlać do gotującego się mleka. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i dodać do gotującego się budyniu, przegotować.Cappuccino zalać 2 łyżkami gorącej wody, dodać do budyniu i wymieszać. Budyń ostudzić. Utrzeć kostkę margaryny i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. ŚMIETANA: schłodzoną śmietanę wlej do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić. Dodać ostudzoną i rozrobioną żelatynę i dobrze zmiksować. PONCZ: Do 1/2 litrowego garnuszka wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem. Gdy trochę ostygnie dodajemy alkohol (ilość i marka wedle uznania). WYKONANIE: Biszkopt przekroić 2 razy tak, żeby były trzy części. Każdą z nich nasączamy ponczem. Pierwszą warstwę pokrywamy cienką warstwą kremu cappuccino, a na to jeszcze dajemy bitą śmietanę.Przykrywamy warstwą biszkoptu. Tym razem dajemy tylko bitą śmietanę. Dajemy ostatnią część biszkoptu i ozdabiamy resztą bitej śmietany i kremu cappccino.
Z JABŁKAMI I KISIELEM
Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ? szklanki mąki pszennej ? szklanki mąki ziemniaczanej 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Jak przyrządzić: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Rafaello karmelowePrzygotowanie: 30 minutSkładniki• 1 gotowy spód biszkoptowy • 30 - 40 dag wiórków kokosowych• 15 dag margaryny• 3 szklanki mleka• 1 szklanka cukru• 2 torebki śmietanki śnieżkiEtapy przygotowania1. Połowę przygotowanych wiórków, cukier i jedną szklankę mleka gotować do uzyskania karmelowego koloru i smaku. Pamiętać o mieszaniu. Lekko wystudzić i połączyć z margaryną. Wyłożyć na spodzie biszkoptowym.2. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.Ubić śnieżkę w 2 szklankach mleka. Dodać cukier puder i wymieszać z pozostałymi wiórkami. Połaczyć z żelatyną i wyłożyć na masie karmelowej.3. Wierzch ciasta posypać wiórkami, udekorować białą czekoladą lub polewą. Schłodzić.4. Do ciasta można użyć dowolny placek biszkoptowy. Ewentualnie upiec, przekroić i drugą część wykorzystać np. do Cherii. Zamiast śnieżki można użyć kremówki z dodatkiem fix i cukru, ale kalorii będzie więcej.Popapraniec 7jaj 25 dag cukru 27 dag mąki 0,5 szklanki ojeju 2 łyżeczki proszku 1 łyżka kakao 0,5 szklanki maku 0,5 szklanki wiórków kokosowych Ubic białka z cukrem,dodac żółtka jeszcze ubijac,mąke z proszkiem przesiac przez sitko,dodac olej i wszystko delikatnie wymieszac.Ciasto podzielic na 3 części,do jednej dodac kakao,do drugiej mak ,a do trzeciej wiórki.Ciasto wykładac w dowolne miejsce-ma byc popaprane. Piec od 35-40 min.w tem 180C.Ciasto przekroic przełożyc kremem karpatkowym (3/4 kremu)i dżemem z czarnej porzeczki,na wierzch pozostały krem i polewa.
ŁATWE CIASTO Pieczemy biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao (nie koniecznie może być jasny biszkopt) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru 6 łyżek wody Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier, żółtka i wode. Wszystko ubijamy 10-20 min. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę. pieczemy na złoty kolor. 1 słoiczek musu lub dżemu jabłkowego 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 1/2 szkl. śmietany gęstej lub śmietanki 30% cukier do śmietany do smaku Galaretki rozpuszczamy w 4 szkl. wrządku, odstawiamy do zgęstnienia. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę mieszamy z musem jabłkowym i 2/3 galaretki wlewamy do musu, mieszamy. Biszkopt kroimy na pół i wylewamy mus na obie części biszkoptu równamy i wstawiamy do lodówki. Ubijamy śmietanę z cukrem dodajemy pozostałą część galaretki chwile razem ubijamy i wylewamy na mus górną część biszkoptu z przełożeniem kładziemy na dolną. Całość posypujemy startą czekoladą lub startą wafelką.
Kora makowa 6 jaj 20 dag cukru 20 dag mąki( 10 dag zwykła + 10 dag kartoflanka) 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku 1 szklanka całego maku Białka ubić wsypywać powoli cukier,ubijać dodać żółtka i jeszcze ubić.Dodać olej,mąkę z proszkiem przesiać przez sito i wsypać mak,wszystko delikatnie wymieszać.Piec 30 min w tem.180C. Krem 1 margaryna palma z murzynkiem -250 dag(może być inna) 1 jogurt naturalny 400-450 ml.(może być kefir lub śmietana ukwaszona 12%) 1,5-2 łyżki cukru pudru Ukręcić krem,a żeby było kolorowo dodać galaretę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody i pokrojoną w kostkę.
Petit z kremem kawowym Krem 1 kostka margaryny(25 dag) 20 dag cukru lub szklanka cukru pudru 4 żółtka 1\2 szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy Margarynę utrzec z cukrem na puszystą masę ,następnie dodawac po 1 żółtku a na koniec przestudzoną kawę wlewając powoli i dobrze wymieszac powoli. Z tego kremu można przełożyc 10 paczek herbatników petit buerre.(Mogą byc zwykłe) Zagotowac od 1-1,5 szklanki mleka i w zimnym moczyc herbatniki układac najlepiej na papierze śniadaniowym woskowanym na innym się przylepią (wysokośc i szerokośc każdy według gustu)herbatniki,krem,herbatniki.itd polac polewą. Polewa 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1-1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wszystko zagotowac na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Letni Biszkopt ciemny z 6 jaj Masa Duży jogurt naturalny(400 g) 1 kostka margaryny(25 dag) 4 łyżki cukru pudru Wszystko dobrze ukręcic na jednolitą masę ,biszkopt przekroic na połowę i wyłożyc połowę masy,poukładac surowe owocw(maliny ,jagody,truskawki,itp-owoce do wyboru) i rozsmarowac po owocach resztę kremu,nałozyc biszkopt i zrobic polewę z gorzkiej czekolady. 1 czekolada gorzka 12,5 dag margaryny 4 łyżki mleka
Kolorowa babka 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka kartoflanki 1 margaryna 2 łyżeczki proszku 1 łyżka kakao 1 łyżka kisielu lub budyniu Białka ubic dodawac cukier małymi porcjami i ubijac,dodac żółtka i jeszcze ubic ,mąki wymieszac z proszkiem i przesiewac przez sitko i wymieszac z jajkami.Margarynę roztopic i gorącą wlewac powoli do ciasta delikatnie mieszając.Ciasto podzielic na 3 części.Do jednej dodac kakao a do drugiej kisiel.Wysmarowac keksówkę na dno włożyc pergamin i najpierw włożyc białe ciasto następnie na środek wzdłuż foremki kakaowe następne z kisielem.Piekarnik nagrzac i piec 1 godzinę w 180C.-dodrze gdy w czasie pieczenia babka pęknie wtedy dobrze się upiecze.
Napita rodzynka Biszkopt jasny z 6 jaj Krem 0.5 litra mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 łyżki oleju Ugotowac budyń i zimny ukręcic z 1 kostką margaryny Rodzynki 40 dag rodzynek wsypac do słoika i zalac od 150-200ml wódki na 2-3 dni przed pieczeniem co jakiś czas wymieszac (gdy zostanie wódka od rodzynek można dodac do kremu),czekolady rozpuścic razem z margaryną i dodac odsączone rodzynki-wymieszac 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 0,5 kostki margaryny dżem z czarnej porzeczki Biszkopt przekroic ,posmarowac dżemem ,wyłożyc połowę kremu i przykryc drugą połową biszkoptu,na wierzch pozostały krem i rodzynki wymieszane z czekoladą.
Wiórkowiec Biszkopt z 4 jaj 3 białka 2 paczki wiórków kokosowych-20 dag 10 dag cukru pudru 12,5 dag margaryny Margarynę rozpuścić dodać cukier i wiórki kokosowe,ubić białka i razem wymieszać.Na biszkopt wyłożyć dżem wiśniowy następnie wiórki i wylać 2 galaretki wiśniowe rozrobione w 3 szklankach wody,na galaretkach ułożyć herbatniki pepitki-3 paczki a na wierzch polewa-1/3 margaryny(8 dag),4 łyżki cukru,1 łyżka kakao i 1 łyżka wody-wszystko razem rozpuścić.Radze dać dżem taki jakie są galaretki-truskawkowe,agrestowe itp. WIÓRKI Z BIAŁKAMI NIE ZAPIEKAMY.
Kubuś Biszkopt z 6 jaj Duża butelka kubusia 2 budynie śmietankowe 1 kostka margaryny-25 dag 3 jaja 1 galaretka pomarańczowa Na soku z kubusia ugotowac budynie jak na przepisie uwzględniając cukier Margarynę utrzec z 3 żółtkami dodając zimny budyń.Biszkopt przeciąc nałożyc 3/4 kremu ,pozostały na wierzch ubic 3 białka z 2 łyżkami cukru wlac gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody-ja dałam wiśniową .
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Dostojniak Ciasto 1 kostka margaryny-25 dag 45 dag mąki 15 dag cukru 2 jajka 3 łyżki miodu sztucznego 2 łyżeczki sody Z tych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części i upiec placki.Osobno upiec biszkopt z 4 jaj. Masa budyniowa 0,5 litra mleka 10 dag cukru 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kartoflanki 1 cukier waniliowy Z tych składników ugotować budyń a gdy ostygnie ukręcić 1 kostką margaryny-25 dag Na jedną część ciasta włożyć połowę kremu na to biszkopt,krem i drugą część ciasta.Na wierzch polewa,można posypać wiórkami kokosowymi Polewa 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści ciągle mieszając. Można piec każdy osobno na złoty kolor lub 2 razem na termoobiegu od 20-30 min i to zależy jaki piekarnik w tem.180C Dostojnik najlepszy jest dopiero na 2-3 dzień jak ciasto zmięknie.Życzę smacznego.
Pianka Biszkopt ciemny z 4 jaj Masa 1,5 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 6 łyżeczek żelatyny 1 cukier waniliowy 6 jaj 1 olejek cytrynowy Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy. Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 kostki margaryny
CAPPUCCINO Upiec ciemny biszkopt-najlepiej z 7 jajek. Masa: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 łyżki żelatyny 2 żółtka i 1 jajko całe ubić z 1/2 szkl. cukru 4 serki homogenizowane waniliowe 1 szkl. mleka w proszku 1 masło lub margaryna Kasia 10 łyżek kawy cappuccino waniliowej rozpuściś w 1 szkl. mleka. Utrzeć masło z serkami, dodać mleko w proszku, ubite jajka z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Biszkopt przekroić na pół i praekładamy: Biszkopt-masa-biszkopty namoczone w kawie-masa-biszkopt-polewa.
Niebo w gębie Biszkopt z 6 jaj Krem 2 szklanki mleka niecałą szklankę cukru 2 łyżki kartoflanki 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju ugotować z tego budyń 1 margarynę-25dag 2 łyżki spirytusu Zrobić z tego krem 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2łyzki masła Wszystko zarumienić na złoty kolor i na koniec dodać 2-3 łyżki mleka Biszkopt przekroić nałożyć 2/3 kremu , na wierzch pozostałą część kremu i wiórki i popisać polewą. Udanych wypieków
Miodzio 0.5 kg mąki 15 dag margaryny 2 jajka 2-3 łyżki miodu sztucznego 20 dag cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej-płaskie paczkę korzeni do piernika-20 g Z podanych składników zagnieśc ciasto i podzielic na 3 części,każdą upiec osobna w 180C-15 min(jeżeli chcemy więcej warstw dodajemy1/3 składników na każdą warstwe i to samo robimy z kremem)Placki można przełożyc kremem karpatkowym ,grysikowym lub innym Krem grysikowy 1 litr mleka 12 łyżek kaszki mannej błyskawicznej 20 dag cukru cukier waniliowy ...
Ekala