Zapiekanka z łazanek, kapusty i pieczarek
Składniki:
ciasto:
półtorej szklanki mąki
jajo
łyżka oleju
woda
sól
dodatki:
75 dag kapusty
25 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka tartej bułki
Ziarenka Smaku WINIARY
pieprz
cukier
Do przesianej mąki wbij jajo, następnie dodaj olej i wodę. Z podanych składników zagnieć ciasto, dodaj szczyptę soli, dobrze je wyrób i cienko rozwałkuj. Potem podsusz i pokrój na skośne kawałki. Łazanki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z tłuszczem, by się nie skleiły.
Kapustę pokrój na kawałki, obgotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedź, pokrój lub posiekaj. Oczyszczone i umyte pieczarki pokrój na plasterki i połącz z obraną, posiekaną cebulą zrumienioną na tłuszczu - wszystko razem podduś.
Łazanki, kapustę i pieczarki wymieszaj, przypraw do smaku Ziarenkami Smaku, solą i pieprzem. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Polej tłuszczem, po czym zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 minut.
Potrawę podawaj z sosem: pomidorowym, koperkowym lub grzybowym, obficie posypaną zieleniną, z dodatkiem surowych warzyw.
CArA1