Spaghetti z szynką i pieczarkami.doc

(362 KB) Pobierz
Spaghetti z szynką i pieczarkami

Spaghetti z szynką i pieczarkami

składniki

·         450 g spaghetti

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         4 łyżki masła

·         1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek

·         2 drobno posiekane szalotki

·         100 g drobno pokrojonej gotowanej szynki

·         1 kostka rosołowa z wołowiny

·         5 łyżek czerwonego wytrawnego wina

·         4 łyżki sosu pomidorowego

·         sól

·         czarny pieprz

·         świeżo starty parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania

1.     Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie. Dodajemy grzyby, szalotki i szynkę, smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią. Rozkruszamy kostkę rosołową i razem z winem dodajemy do mieszaniny grzybowej.

2.     Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie, mieszając, dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.

3.     Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy, zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy spaghetti do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin