· 450 g spaghetti
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 4 łyżki masła
· 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
· 2 drobno posiekane szalotki
· 100 g drobno pokrojonej gotowanej szynki
· 1 kostka rosołowa z wołowiny
· 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
· 4 łyżki sosu pomidorowego
· sól
· czarny pieprz
· świeżo starty parmezan do posypania
1. Rozgrzewamy oliwę i masło na dużej patelni o pogrubionym dnie. Dodajemy grzyby, szalotki i szynkę, smażymy ok. 2-3 minuty, aż lekko się zarumienią. Rozkruszamy kostkę rosołową i razem z winem dodajemy do mieszaniny grzybowej.
2. Podgrzewamy sos 1-2 minuty, a następnie, mieszając, dodajemy sos pomidorowy i dusimy 2-3 minuty, aż szalotki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy, zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy spaghetti do sosu i mieszamy ok. 1 minuty. Jeśli potrawa wydaje się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek pozostawionej wody. Podajemy z parmezanem.
marzena68