Azjatycki makaron z wokaSmaczny sposób na chiński makaron przygotowany w nieco orientalny sposób... Polecam!!!
składniki1 czerwona papryka, 1 duża cebula, kiełki sojowe, grzyby mun namoczone i pokrojone w paseczki, zielony groszek w strączkachlub mrożona orientalna mieszanka warzywna2 piersi z kurczakamakaron chiński jajeczny Mie 1/2 - 1 paczkisos sojowy ciemnyoliwa z oliwek +1 łyżka oleju sezamowegopikantny słodki sos chillisól, pieprz
sposób przygotowaniaKurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym, posolić i popieprzyć. Odstawić na pewien czas. Rozgrzać oliwę w woku wraz z 1 łyżka oleju sezamowego. Usmażyć na złoty kolor, odsączyć i przełożyć na talerzyk.Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka, grzyby mun namoczyć w wodzie następnie pogotować 15 minut do miękkości, oczyścić pokroić w paseczki.Świeże warzywa lub mrożoną azjatycką mieszankę warzywną smażyć krótko w woku, tak aby pozostała jędrna.Makaron zalać wrzątkiem, przykryć pozostawić na 5 minut ażeby zmiękł. Odsączyć.Miłego i makaron połączyć z warzywami w woku.Doprawić sosem sojowym, sosem chilli oraz ewentualnie przyprawą do dań orientalnych. Smażyć razem jeszcze przez chwile. Dodać kiełki. Smacznego!!!
yacol_