Dołączył: Oct 24, 2005Posty: 4107
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 11:31 am Temat postu:
Rafaello na krakersach potrzebujemy: 2 i 1/2 paczki słonych krakersów Lajkonik masa budyniowa 1/2 kostki masła 3 szkl mleka 1 cukier wanilinowy 3/4 szkl cukru 1 budyń waniliowy , lub smietankowy 2 żółtka 5 łyzek maki pszennej 2 szkl. mleka zagotowac z cukrami . Do gotujacego mleka włac uprzednio roztrzepane zółtka z maka , budyniem i 1 szkl.mleka Ugotowac budyń. Do goracego budyniu wmiksowac 1/2 kostki masła - az się idealnie rozpusci i połaczy z budyniem . masa kokosowa 1/2 l słodkiej kremowki 2 sniezki w proszku 2 białe czekolady - roztopione w odrobinie smietanki 12 sztuk podłuznych biszkoptów 20 dkg kokosu + troszeczke do posypania z wierzchu Kremówke ubic na sztywno ze sniezkami , pod koniec ubijania dodawac po łyzce zimnej czekolady ciagle ubijajac. Do tak przygotowanej masy dodac pokruszone biszkopty i wiorki kokosowe , delikatnie wymieszac . Przekładanie na dno blaszki ( moja była o wymiarach 24/36)ułozyc jedna warstwe krakersów na to wyłozyc goraca jeszcze mase budyniowa ( zimną nie bedzie mozna posmarowac )i kolejna warstwe krakersów odczekac chwile az ostygnie ( aby masa smietanowo kokosowa nie roztopiła się ) na nie wyłozyc 2/3 masy kokosowej , znowu warstwa krakersow wierzch posmarowac reszta masy kokosowej , Całosc posypac kokosem , odstawic w zimne miejsce
jareklewy77