(15) Kontrola w organizacjach.pdf

(74 KB) Pobierz
Podstawy zarz Ģ dzania
2011/2012
Wykład 15.
Kontrola w
organizacjach
prowadz Ģ cy: dr Krzysztof ĺ miatacz
790528172.013.png
Zakres wykładu
I.
Istota kontroli w organizacjach
II.
Proces kontrolowania
III. Rodzaje kontroli
IV. ZarzĢdzanie procesem kontroli
V.
Zasady kontrolowania
2
 
I. Istota kontroli w organizacjach
Kontrola – regulowanie działaı organizacji w
taki sposób, aby ułatwię osiĢganie celów.
Kontrola jest funkcjĢ : menedŇera, kontrolera i coraz
czħĻciej pracowników wykonawczych.
Organizacja pozbawiona skutecznych procedur
kontrolnych nie ma szans na osiĢganie celów, a nawet
jeĻli je osiĢgnie, to nie bħdzie o tym wiedziała.
3
 
II. Etapy procesu kontrolowania
4) Ustalenie
potrzeby działania
korygujĢcego
3) Porównywanie
wyników z
normami
2) Zmierzenie
wyników
1) OkreĻlenie
norm
Zmiana
norm
Utrzymanie
status quo
Korekta
odchyleı
Uwagi do etapów:
1) Norma – kryterium przez porównanie z którym mo Ň na oceni ę osi Ģ gane
wyniki. Jej wyrazem jest najodpowiedniejszy wska Ņ nik wyników działania.
2) Wyniki mierzymy przy wykorzystaniu wiarygodnych mierników wyników.
3) Problem z decyzj Ģ kiedy dokładnie odchylenie od normy wymaga reakcji.
4) Zmiana norm mo Ň e by ę wymuszona przez otoczenie wewn ħ trzne lub/i
zewn ħ trzne.
4
790528172.014.png 790528172.001.png 790528172.002.png 790528172.003.png 790528172.004.png 790528172.005.png 790528172.006.png 790528172.007.png 790528172.008.png 790528172.009.png 790528172.010.png 790528172.011.png 790528172.012.png
III. Rodzaje kontroli
Kontrole w organizacji moŇna podzielię ze
wzglħdu na:
A. Podmiot przeprowadzajĢcy kontrolħ
(wewnħtrzny, zewnħtrzny),
B. Dziedzinħ kontroli (według typów kontrolowanych
zasobów: rzeczowych, ludzkich, informacyjnych i
finansowych),
C. Szczebel kontroli (według poziomu operacyjnego,
finansowego, strukturalnego, strategicznego),
D. Sposób ustalenia stanu rzeczywistego w
jednostce kontrolowanej (faktyczna,
dokumentalna).
5
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin