Nalewka wiśniowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Nalewka wiœniowa

Nalewka wiśniowa

 

Składniki:

2 kg wiśni

500 g cukru

10 goździków

pół laski wanilii

10 ziarenek kardamonu

10 g cynamonu w kawałku

1 l spirytusu

 

Wiśnie umyj, osącz i wydryluj, zostawiając kilkanaście owoców z pestkami. Teraz wsyp je do gąsiora, dodaj goździki, wanilię, kardamon, połamany w kawałki cynamon i cukier. Wszystko zalej spirytusem.

 

Wymieszaj (poruszając gąsior kolistym ruchem), szczelnie zamknij i postaw na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni poruszaj gąsiorem.

 

Dojrzałą nalewkę przecedź do butelek. Uwaga: spirytus możesz wymieszać pół na pół z wódką. Jeśli chcesz, aby nalewka uzyskała bardziej wytrawny smak, do gąsiora możesz wrzucić kilka rozgniecionych gorzkich migdałów lub zwiększyć ilość niedrylowanych wiśni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin