Miód pitny.rtf

(6 KB) Pobierz
Miód pitny

Miód pitny

 

Składniki:

1,8 kg miodu

1 dag Kwasku cytrynowego WINIARY

2,5-3 dag goździków

5-6,5 dag cynamonu

łka startej cytryny

łka startej pomarańczy

0,8 dag pożywki dla droży

porcja droży winnych

 

Zagotuj 4 litry wody, zalej nią miód i mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści i ostygnie do temperatury 21°C (będzie letni).

 

Dodaj następnie przyprawy korzenne, kwasek cytrynowy, skórkę z pomarańczy i cytryny, pożywkę dla droży oraz same droże i całość odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przelej do gąsiora (balona) i  zamknij rurką fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji zlej miód znad osadu i przelej do butelek. Zanim dobierzesz się do napitku - wypróbuj swoją cierpliwość i odczekaj na 6 miesięcy, bo dopiero wtedy jego walory smakowe osiągają swoją pełnię.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin