Sałatka wschodnia
Składniki:
po 10 dag suszonych moreli i śliwek (bez pestek)
5 dag rodzynek
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
kieliszek koniaku
szklanka śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół laski wanilii
Umyte morele i śliwki włóż do oddzielnych rondelków i pozostaw na 2 godziny zalane przegotowaną ciepłą wodą, a następnie osącz je na sicie i potnij w paseczki.
Umyte rodzynki sparz wrzątkiem i też osącz na sicie. Pokrojone owoce i rodzynki wymieszaj w salaterce z orzechami, skrop koniakiem, oprósz cukrem pudrem, przykryj i wstaw do lodówki.
Teraz posiekaj na drobno wanilię i ubij ją ze śmietanką i pozostałym cukrem pudrem.
Sałatkę postaw w małych pucharkach i udekoruj.
Gacek13101988