Runo
Składniki:
15-20 biszkoptów
20 dag mrożonych truskawek
2 szklanki jogurtu naturalnego
szklanka śmietanki 19-proc.
6 łyżeczek Żelatyny WINIARY
3 jaja
20 dag cukru pudru
Galaretka truskawkowa WINIARY
do dekoracji: wiórki kokosowe, bita śmietana
Owoce rozmroź, odlej z nich sok i zmiksuj z 3 łyżkami cukru. Żelatynę namocz w pół szklanki zimnej wody. Przygotuj galaretkę, używając do jej zrobienia półtorej szklanki wody. Żółtka utrzyj z resztą cukru, a białka ubij na sztywno.
Teraz wymieszaj jogurt ze śmietanką, żółtkami i pianą. Żelatynę rozpuść, lekko ją podgrzewając. Masę jogurtową podziel następnie na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą porcję połącz z owocami. Do obu mas dodaj po połowie żelatyny, po czym wymieszaj je i odstaw do schłodzenia.
Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i kładź na nie na przemian obie masy. Całość zalej tężejącą galaretką. Na koniec udekoruj wiórkami lub ozdób śmietaną.
Gacek13101988