Pieczone jabłuszka.rtf

(6 KB) Pobierz
Pieczone jab³uszka

Pieczone jabłuszka

 

Składniki:

6 jabłek

5 dag suszonych moreli

5 dag posiekanych migdałów

opakowanie cukru waniliowego

łeczka miód

cukier

sok z całej pomarańczy

cukier waniliowy

łka konfitury morelowej

cynamon

 

Posiekaj 5 dag suszonych moreli, włóż je do miseczki. Dodaj 5 dag posiekanych migdałów, opakowanie cukru waniliowego, ł konfitury morelowej i szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Umyj 6 jabłek, po czym wydrąż z nich specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Powstały pusty środek wypełnij przygotowanym nadzieniem z moreli i migdałów. Na koniec jabłka posmaruj z zewnątrz miodem.

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, obsyp wokół ł cukru kryształu. Wlej sok z jednej pomarańczy. Jabłka ułóż w naczyniu, na każdym połóż po pół łeczki zimnego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin