Krem mandarynkowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Krem mandarynkowy

Krem mandarynkowy

 

Składniki na 5 porcji:

3 łki Żelatyny WINIARY

2 jaja

3 czubate łki cukru

2 łki cukru pudru

pół szklanki białego wina

pół szklanki soku z mandarynek

szklanka śmietany kremówki

pół szklanki winiaku

 

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (pół szklanki). Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wino zagotuj z sokiem mandarynkowym, zdejmij z ognia, połącz z masą żółtkową i ubijaj mikserem na parze około 2 minut.

 

Powstały krem bardzo dokładnie wymieszaj z żelatyną i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie ubij pianę z białek oraz kremówkę z cukrem pudrem.

 

Ubitą śmietanę połącz z pianą i przestudzonym kremem, polej winiakiem, delikatnie przełóż do pucharków.

 

Udekoruj wedle własnego uznania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin