Gruszki w sosie waniliowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki w sosie waniliowym

 

Składniki:

2 duże gruszki (50 dag)

łeczka soku z cytryny

łka cukru

3 goździki

szczypta imbiru

sos waniliowy:

szklanka niskotłuszczowego mleka

2 pełne łeczki Budyniu waniliowego WINIARY (bez cukru)

łka cukru

łeczka cynamonu

 

Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami i imbirem.

 

Gruszki obierz cienko ze skórki i przekrój na pół, aby usunąć gniazda nasienne, a następnie włóż do wrzącego syropu. Gotuj pod przykryciem. Gdy zmiękną, delikatnie je wyjmij i ułóż na talerzykach.

 

Przygotuj sos: część zimnego mleka odlej i rozpuść w nim budyń, resztę mleka zagotuj z cukrem na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony budyń i, cgle mieszając, doprowadź do wrzenia.

 

stniejącym, gorącym sosem polej połówki gruszek i lekko oprósz cynamonem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin