Salsa pizzaiola, czyli sos pomidorowo-czosnkowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Salsa pizzaiola, czyli sos pomidorowo-czosnkowy

Salsa pizzaiola, czyli sos pomidorowo-czosnkowy

 

Składniki:

2 cebule

2 ząbki czosnku

60 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki

3 łki oliwy z oliwek

10 łek koncentratu pomidorowego

łeczka suszonego oregano

łka posiekanej świeżej bazylii

liść laurowy

2 łki cukru

starty parmezan

seler naciowy

łeczka soli

czarny pieprz

 

Obraną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Osącz pomidory (sok zachowaj), a potem je drobno pokrój. W rondlu rozgrzej oliwę i - stale mieszając - zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż wszystko razem 2 minuty. Do rondla z cebulą włóż pomidory, seler, wlej sok i powoli dodawaj pozostałe składniki. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i nadal gotuj, stale mieszając, około godziny. Sos powinien mieć konsystencjęstej pasty. Na końcu wyjmij z sosu listek laurowy, sos dopraw do smaku solą i cukrem. Posyp parmezanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin