Smażona skórka pomarańczowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Sma¿ona skórka pomarañczowa

Smażona skórka pomarańczowa

 

Składniki:

pomarańcze

cukier (na kilogram skórek kilogram cukru)

woda (na kilogram skórek ˝ szklanki wody)

 

Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij żół skórkę, ułóż w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski.

 

Zagotuj syrop (na kilogram skórek - kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin