Tort serowy z winogronami.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort serowy z winogronami

Tort serowy z winogronami

 

Składniki:

ciasto:

4 jaja

2 łki mąki pszennej

5 dag startych migdałów

4 łki cukru

do przygotowania formy:

łka masła

łka bułki tartej

masa:

20 dag zmielonego sera twarogowego

pół szklanki śmietanki 36-proc.

3 łki cukru pudru

łeczka żelatyny

łeczka Cukru wanilinowego WINIARY

30 dag winogron

pół szklanki rozpuszczonej Galaretki cytrynowej WINIARY (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu)

 

Przygotuj ciasto: żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na gęsty krem. Dodaj mą i migdały. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej buł tartą formy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Teraz przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubij na sztywno i dokładnie wymieszaj z serem. Żelatynę namocz w 2 łkach wody, podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.

 

Masę serową przełóż na ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Winogrona umyj, przekrój na pół, ułóż na cieście i polej galaretką. Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin