Tort po węgiersku.rtf

(9 KB) Pobierz
Tort po wêgiersku

Tort po węgiersku

 

Składniki:

biszkopt:

3 łki mąki pszennej

7 jaj

pół szklanki cukru

8 łeczek kakao

uszcz do tortownicy

poncz:

pół szklanki cukru

1,5 łeczki soku z cytryny lub pół łeczki do kawy Kwasku cytrynowego WINIARY

1,5 szklanki naparu herbaty (kolor słomkowy)

olejek zapachowy

krem:

25 dag masła

25 dag margaryny

2 szklanki cukru

3 jaja

3 łki kakao

2 dag spirytusu (lub koniaku)

6 dag rumu

12 dag rodzynek

polewa czekoladowa:

półtorej tabliczki twardej czekolady

6 dag margaryny

 

Przygotuj biszkopt: jaja utrzyj z cukrem na parze, dodaj przesianą i  wymieszaj z kakao,  a następnie wyłóż do posmarowanej tłuszczem tortownicy. Biszkopt piecz w temperaturze 170°C przez 25 minut. Po ostudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy i pokrój w poprzek na 5 krążw.

 

Przygotuj poncz: do naparu herbacianego dodaj cukier, sok z cytryny i olejek zapachowy, po czym wszystko wymieszaj.

 

Przygotuj krem: masło i margarynę lekko podgrzej i - nie zdejmując z ognia - utrzyj, dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, odstaw ją z ognia i dalej ucieraj, dodając stopniowo jaja. Pod koniec ucierania dodaj kakao i spirytus. Rodzynki zalej wrzą wodą, odcedź, wsyp do rumu i poczekaj, aż dobrze nasiąkną, a wtedy dodaj je do kremu i wymieszaj.

 

Krążki biszkoptu nasącz ponczem z dodatkiem rumu po namoczeniu rodzynek, nałóż krem (warstwa kremu powinna być dwukrotnie grubsza krążka). Po nałeniu ostatniego krążka i posmarowaniu go cienką warstwą kremu wygładź powierzchnię i boki tortu, i umieść go w chłodnym miejscu na około półtorej godziny.

 

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść, dodaj margarynę, dokładnie utrzyj (na wolnym ogniu).

 

Gdy krem na biszkopcie stężeje, pokryj wierzch i boki tortu półynną polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin