Tort czekoladowo-pomarańczowy.rtf

(9 KB) Pobierz
Tort czekoladowo-pomarañczowy

Tort czekoladowo-pomarańczowy

 

Składniki na 12 porcji:

biszkopt:

4 jaja

aska łka cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

łeczka startej skórki z pomarańczy

aska łka mąki pszennej

2 płaskie łeczki proszku do pieczenia

półaskiej łki mąki ziemniaczanej

łka kakao

szczypta zmielonego cynamonu

krem:

6-7 pomarańczy

opakowanie kremu do tortów

2 i 1/3 szklanki śmietany kremówki

ponadto:

łeczka startej skórki z pomarańczy

2,5 dag polewy z gorzkiej czekolady

 

Na początku rozgrzej piekarnik do 170°C. Dno tortownicy (o średnicy około 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

 

Przygotuj biszkopt: jaja wbij do miski, dodaj 4 łki gorącej wody. Całość przez minutę ubijaj mikserem (na najwyższych obrotach) na puszystą masę. Cukry wymieszaj ze skórką z pomarańczy. Cienką stróż wsypuj je do masy, cały czas mieszając. Ubijaj jeszcze 6 minut.

 

pszenną bardzo dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mą ziemniaczaną, kakao i cynamonem, po czym dodaj do masy. Ciasto wlej do formy, piecz 30-35 minut.

 

Przygotuj krem: obierz i podziel na cząstki (pamiętaj o usunięciu pestek!) 4 pomarańcze, zachowaj sok, który wyciekł podczas przygotowań. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok, po czym odlej 200 ml (sok zostanie użyty do przygotowania kremu). Krem do tortów przygotuj według przepisu na opakowaniu - ubij ze śmietaną, sokiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy.

 

Upieczony uprzednio biszkopt przekrój na 3 placki. Na dolny wyłóż 1/3 kremu, rozsmaruj, przykryj drugim plackiem. Na ciasto wyłóż cząstki pomarańczy i posmaruj połową pozostałego kremu. Przykryj trzecim plackiem i lekko dociśnij. Bok i wierzch tortu posmaruj resztą kremu. Przygotuj polewę i ozdób nią wierzch tortu.

 

Na koniec ubij 200 ml śmietany i - wyciskając fantazyjne rozetki - ozdób wierzch tortu. Odstaw do schłodzenia na około 3 godziny. Tort możesz też ozdobić cząstkami pomarańczy i wiórkami z czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin