13 - KUCHNIA GAZOWA.DOC

(21 KB) Pobierz

 

INSTRUKCJA   BHP

OBSŁUGA KUCHNI GAZOWEJ

 

 

 

1.     W celu zapewnienia obsłudze całkowitego bezpieczeństwa , pracownicy powinni znać treść niniejszej instrukcji oraz stosować się do zawartych w niej wskazówek .

 

2.     Zawory kuchni mogą być otwierane dopiero po zbliżeniu zapalonej zapałki do palnika.

 

3.     Nie powinny zapalać gazu małe dzieci i osoby, które nie umieją obsługiwać kuchni.

 

4.     Nie należy dopuszczać do zalewania płynami palących się palników; jeżeli to się zdarzy , palnik należy wyłączyć, wyczyścić i dokładnie wytrzeć.

 

5.     Nie wolno zostawiać na noc palących się palników oraz pozostawiać bez dozoru, nawet na krótko kuchni z zapalonymi palnikami.

 

6.     Jakiekolwiek zmiany w instalacji gazowej kuchni może dokonywać wyłącznie osoba posiadająca takie kwalifikacje lub odpowiedni serwis.

 

7.     Nie należy zdejmować ruszt żeliwnych i stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.

 

8.     Nie należy ustawiać na płycie kilku ciężkich naczyń jednocześnie .

 

9.     W schowku kuchni nie należy przechowywać materiałów palnych.

 

10. W pomieszczeniach w których jest wyczuwalny zapach gazu nie wolno zapalać otwartego ognia, a także włączać elektryczności, gdyż grozi to wybuchem lub pożarem. Gdy poczuje się zapach gazu należy natychmiast zamknąć wszystkie zawory, otworzyć okna i wezwać montera instalacji gazowej.

 

11. Konserwację kurków należy przeprowadzać co dwa lata..

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin