KONKURS WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść”
CELE IMPREZY:
· poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, zbilansowanej diety; aktywności fizycznej
· zapoznanie uczniów z zasadami prawidłowego żywienia
· uświadomienie uczniom potrzeb aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie
· wdrożenie zasady odpowiedzialności indywidualnej za własne zdrowie
· promowanie aktywnego wypoczynku
FAZA WPROWADZAJĄCA
· na 3 tygodnie przed terminem imprezy, klasy otrzymują kategorie, w których przygotowują plakaty i hasła promujące zdrowie:
- klasy pierwsze: plakat promujący zdrowe odżywianie,
- klasy drugie: plakat ukazujący szkodliwość palenia papierosów,
- klasy trzecie: plakat promujący aktywne spędzanie wolnego czasu.
· Klasy otrzymują literaturę potrzebną do przygotowania się do pytań konkursowych.
FAZA REALIZACYJNA
· każda klasa wyznacza trzy osobową reprezentację (do konkurencji sprawdzającej wiedzę) oraz jedną osobę do konkurencji sprawnościowej (w stroju sportowym).
Ze względów organizacyjnych konkurs zostanie przeprowadzony osobno dla poszczególnych poziomów klas.
· powitanie przybyłych gości i przedstawienie składu jury oceniającego rywalizację międzyklasową
· rozpoczęcie współzawodnictwa między klasami.
KONKURENCJA NR 1
„Dmuchanie balonów”- konkurencja ”na rozgrzewkę”, sprawdzająca pojemność płuc zawodników.
Każdy zespół otrzymuje 3 balony. Zadaniem drużyny jest dmuchanie balonów aż do ich pęknięcia. Następny balon może być dmuchany, gdy pęknie poprzedni. Zwycięża zespół, który w najkrótszym czasie doprowadzi do pęknięcia 3-ech balonów.
KONKURENCJA NR 2
Uczniowie mają za zadanie dopasować ze sobą kartki (jedna grupa kartek to nazwy witamin i soli mineralnych, druga grupa- skutki niedoboru poszczególnych witamin i soli mineralnych).
Prawidłowe rozwiązanie:
Niedowidzenie o zmroku (tzw. kurza ślepota); rogowacenie, łuszczenie naskórka.
WITAMINA A
Pękanie skóry warg kącików ust, łojotokowe zapalenie skóry.
WITAMINA B
Szkorbut t(zapalenie jamy ustnej, wypadanie zębów).
WITAMINA C
Krzywica u dzieci, niedostateczna mineralizacja kości.
WITAMINA D
Niedokrwistość (anemia).
ŻELAZO
Próchnica zębów.
FLUOR
Niedostateczna mineralizacja kości, osteoporoza.
WAPŃ
Przerost tarczycy tzw. wole, niedoczynność tarczycy;
u dzieci kretynizm
JOD
Punktacja: za każde prawidłowe dopasowanie kartek, drużyna otrzymuje 1 pkt.
KONKURENCJA NR 3
Uczniowie otrzymują jadłospisy:
I klasy-jadłospis Ani
II klasy-jadłospis Ali
III klasy-jadłospis Filipa
Zadaniem drużyn jest zapoznanie się z jadłospisem i określenie, jakiego składnika odżywczego zabrakło w jadłospisie.
Za poprawne wykonanie zadania przyznaje się 1 pkt.
ZAŁĄCZNIKI:
Ø JESTEM ALA, MAM 15 LAT, OTO MÓJ JADŁOSPIS:
ŚNIADANIE
Bułka grahamka z masłem, wędliną, sałatą i pomidorem,
herbata z miodem i cytryną
II ŚNIADANIE
Banan, jabłko, sok przecierowy
OBIAD
Rosół, kotlet z piersi z kurczaka, ziemniaki, sałatka z buraczków, kompot
PODWIECZOREK
Ciasto szarlotka, pomarańcza, herbata owocowa
KOLACJA
Jajecznica i 3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, herbata z miodem i cytryną
Wodę mineralną mam zawsze przy sobie piję wtedy, kiedy mam ochotę.
Prawidłowa odpowiedź: w jadłospisie Ali brak wapnia.
Ø JESTEM ANIA, MAM 15 LAT, OTO MÓJ JADLOSPIS:
Bułka grahamka z masłem, sałatą i pomidorem, herbata z miodem i cytryną
Zupa pomidorowa, sałatka warzywna, kompot
Ciasto szarlotka, jabłko, herbata owocowa
2 kromki ciemnego pieczywa z masłem, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, cebulką, jogurt owocowy, herbata z miodem i cytryną
Wodę mineralną mam zawsze przy sobie i piję wtedy, kiedy mam ochotę.
Prawidłowa odpowiedź: w jadłospisie Ani brak białka.
Ø JESTEM FILIP, MAM 15 LAT, OTO MÓJ JADŁOSPIS:
Bułka grahamka z masłem, wędliną, serem, 2 szklanki kakao
Baton mars, 2 kanapki z masłem, serem i szynką
Rosół, udko z kurczaka, kluski śląskie, kompot
Ciasto szarlotka, jogurt, herbata owocowa
Jajecznica, 3 kromki chleba z masłem, jogurt, herbata z miodem
Prawidłowa odpowiedź: w jadłospisie Filipa brak owoców i warzyw.
KONKURENCJA NR 4
Drużyny otrzymują w reklamówkach następujące produkty spożywcze: ryż w woreczku, kasza w woreczku, makaron, jabłko, marchew, cebula, ziemniak, kromkę chleba, opakowanie po mleku, margarynie, jogurcie, po soku marchwiowym, jajko gotowane oraz 3 kartki wielkości A-4 z napisami:1-składniki budulcowe, 2- składniki energetyczne,
3- składniki regulujące.
Zadaniem zespołów jest przydzielenie produktów z reklamówki do odpowiednich składników, w zależności od tego jaką rolę pełnią w organizmie.
Odpowiedź:
Składniki regulujące: sok marchwiowy, jabłko, marchew, cebula, ziemniak
Składniki budulcowe: mleko, jogurt, jajko
Składniki energetyczne: ryż, kasza, makaron, chleb, margaryna
Uwaga: ziemniaka można zaliczyć do skł. energetycznych lub regulujących.
Punktacja: Za prawidłowe przydzielenie produktów do odpowiednich grup, zespół otrzymuje 1 pkt. Max ilość pkt jaką można zdobyć w tym zadaniu to 3 pkt.
KONKURENCJA NR 5
Rozwiązywanie krzyżówki.
Punktacja: za każde poprawne rozwiązanie hasła zespół zdobywa 1 pkt, za rozwiązanie hasła końcowego- 2 pkt. Aby przyznać punkty za hasło końcowe, muszą być prawidłowo rozwiązane poszczególne hasła. Max ilość pkt do zdobycia-14 pkt.
ZAŁĄCZNIK:
1
2
marzena_kaszowska