Sernik czarno-biały.pdf

(42 KB) Pobierz
50807220 UNPDF
Sernik czarno-biały
Składniki Przepis
ciasto:
40 dag mąki
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
20 dag masła albo
margaryny
łyżeczka proszku do
pieczenia
łyżka kakao
2 łyżki śmietany
masa serowa:
1 kg twarogu (raczej
tłustego)
1,5 szklanki cukru
4 łyżki stopionego masła
5 jajek
łyżka budyniu
śmietankowego
ew. rodzynki
Składniki ciasta
dokładnie
zagnieść,
uformować dwie
kule i włożyć do
lodówki.
W tym czasie
przygotowac
masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka
zmiksować z cukrem, dodać ser,
tłuszcz i budyń w proszku, wymieszać
na gładką masę. Białka ubić na
sztywno i delikatnie domieszać do
sera. Można też dodać rodzynki.
Formę do pieczenia wysmarować
masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć
jedna połowę ciemnego ciasta, wylać
na nią jasną masę i potarkować na nią
resztę ciasta z kakao. Jeśli ktos jest
leniwy, to z powodzeniem można
pokruszyć ciemne ciasto paluszkami,
łamie się na śliczne, równe grudki.
Można wierzch lekko wcisnąć w ser,
żeby jasne i ciemne ciasto ładnie się
wymieszało podczas pieczenia.
Naprawdę polecam! Przepis Asi.
Aha, no i oczywiście trzeba dac mu w
spokoju ostygnąć, a najlepiej zostawić
pod przykryciem do nastepnego dnia,
wtedy sernik robi się naprawdę
pyszny.
50807220.001.png 50807220.002.png 50807220.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin