Kiełbasa swojska.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
603231316 UNPDF
4 kg karkówki,
0,5 kg młodej wołowiny,
1 kg słoniny,
2 szklanki bulionu,
200 g soli
15 g saletry,
15 g pieprzu,
15 g. ziela angielskiego,
10 g papryki,
12 – 15 ząbków czosnku
cienkie jelito.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o oczkach średniej grubości, słoninę przez sitko o
oczkach najdrobniejszych. Mieszamy masę mięsna ze słonina, solą , saletrą , przyprawami
utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą. Dodajemy bulion i wyrabiamy na
gładką masę. Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze
pokojowej.
Napełniamy jelita, formując batony długości 30 – 45 cm i nakłuwamy je. Suszymy w przewiewnym
i chłodnym miejscu 4 – 6 godz., potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymem . Suszymy jeszcze
raz 2- 4 godz.
Plik z chomika:
mala__mi__
Inne pliki z tego folderu:
1. VADEMECUM WARZENIA WĘDLIN W SZYNKOWARZE.pdf
(242 KB)
2. VADEMECUM ROBIENIA KIEŁBAS.pdf
(502 KB)
3. ABC KOCIOŁEKA WĘGIERSKIEGO Z PRZEPISAMI.pdf
(572 KB)
4. ABC GRILOWANIA Z PRZEPISAMI.pdf
(558 KB)
5. VADEMECUM PIEKARZA.pdf
(1068 KB)
Inne foldery tego chomika:
Audiobook
E-book
ECDL
ECDL CAD
ECDL EPP GIS
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin