· 1 kg ziemniaki
· * mąka ziemniaczana
· * mąka pszenna
· * sól
· FARSZ:
· 250 g mięso mielone
· 1 ząbek czosnku
· * sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka słodka
1. Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa. Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.
2. W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.
3. Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawami. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.
4. Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.
rasti