Pyzy z mięsem.doc

(464 KB) Pobierz
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

składniki

·         1 kg ziemniaki

·         * mąka ziemniaczana

·         * mąka pszenna

·         * sól

 

·         FARSZ:

·         250 g mięso mielone

·         1 ząbek czosnku

·         * sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka słodka

 

Sposób przygotowania

1.     Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa. Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.

2.     W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.

3.     Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawami. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.

4.     Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin