Ciasto na pizze.docx

(15 KB) Pobierz

Ciasto na pizzę

Składniki

Przepis

http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gif500 g mąki pszennej
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gif40 g drożdży
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gif250 ml ciepłej wody
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifpłaska łyżeczka soli
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifpół łyżeczki cukru
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gif2 łyżki oliwy
 

 

1)Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.


2)Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.


Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

3)Kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu  na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm, jeśli chcemy uzyskac pizzę na cienkim cieście lub o mniejszej średnicy, jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście.

Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Smarować ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładać wybrane przez siebie składniki.
 

4)Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.
 

5)Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (czym cieńsza i mniejsza pizza tym krócej pieczemy.

W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera, które podczas pieczenia apetycznie się stopią, a brzeg pizzy zmieni się w apetyczny i pulchny rancik.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin